EnergiWatch

Afgifter i vejen for varme fra Apple

Indretningen af afgifterne på varme gør det vanskeligt at udnytte varmen fra Apples kommende datacenter ved Viborg.

Foto: Jyllands-Posten

Et af de store salgsnumre, da Viborg kunne byde velkommen til Apples kommende, enorme datacenter, var ideen om at udnytte overskudsvarme fra Apple centeret til at opvarme byens huse. Men siden er der blevet underligt tavst omkring den grønne mulighed, skriver Viborg Stifts Folkeblad.

Byens byråd behandler en lokalplan uden overskudsvarmeprojektet, og Apples rådgivende arkitekt siger, at projektet kræver "flere undersøgelser".

Kun hos Energi Viborg, som skulle være Apples samarbejdspartner i projektet, vil man sætte ord på, hvor skoen trykker, skriver avisen.

"Vi har udfordringer med afgifterne," siger Christian Hagelskjær, der er direktør i Energi Viborg, til Viborg Stifts Folkeblad.

Problemet opstår, fordi overskudsvarmen fra Apple Datacenteret ikke vil være varm nok til at komme direkte ud i folks huse som fjernvarme, men først skal omkring en eldreven varmepumpe for at blive varmet yderligere op.

Afgiftssystemet er i dag indrettet sådan, at der både skal betales afgift af overskudsvarmen når den kommer fra Apple og af driften af varmepumpen på fjernvarmeanlægget.

Det betyder, at det bliver dyrere for Energi Viborg at bruge overskudsvarmen end at fyre med afgiftsfri biomasse.

"Det synes jeg, er meget uheldigt. Det er jo sund fornuft, at bruge energien to gange," siger Christian Hagelskjær.

Energi Viborg: Der er ikke lavet aftaler med Apple endnu 

Regeringen åbner op for at droppe PSO 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs