EnergiWatch

Vindueskæmpe på svageste niveau i fem år

Både omsætning og resultatet gik tilbage i 2013 for vindueskoncernen VKR Holding.

Foto: GORM OLESEN

Et historisk stort investeringsprogram har kostet dyrt for den store vindueskoncern VKR Holding, der blandt andet står bag selskaber som Velux, Velfac og Rationel.

Men indtil videre virker kuren ikke.

Omsætningen i koncernen faldt i 2013 med 3 pct. til 16,4 mia. kr. Det er andet år i træk med tilbagegang og forklares med salget af en række datterselskaber, ligesom starten af året var præget af mangel på vækst på de fleste kernemarkeder.

300 mio. kr. færre

Også på bundlinjen er der nedgang at spore. Hvor man i 2012 genererede et overskud på 1,1 mia. kr. efter skat, så måtte man i det forgangne år nøjes med et plus på knap 800 mio. kr. efter skat.

Det giver det laveste afkast af den investerede kapital i mere end fem år.

Under alle omstændigheder vil det på den forestående generalforsamling blive foreslået, at der udbetales udbytte på 500 mio. kr. til ejerne. Det vil primært sige Villum Fonden, der sidder på størstedelen af aktierne, mens Kann Rasmussen-familien fortsat ejer en mindre del af selskabet.

Fokuserer på kernen

På trods af udviklingen er VKR Holding dog ikke i krise.

Med en egenkapital på godt 14 mia. kr. er der ressourcer at tære på.

Dertil skal lægges, at Velux, der er holdingselskabets langt største aktiv, faktisk voksede 5 pct. på omsætningssiden.

Frasalg

Korrigerer man for salget af dattervirksomheder som de to canadiske facadevinduesproducenter Gienow og Loewen, imprægneringsselskabet Superwood og solvarmeselskabet General Solar Systems/Sonnenkraft, er der tale om en svag fremgang i omsætningen, oplyses det.

"Vi har fulgt en strategi, hvor vi ønsker at fokusere mere på kerneforretningen, og det har i 2013 medført frasalg af virksomheder, som vi har vurderet, at vi ikke var den rette langsigtede ejer af. Den omstilling er nu gennemført," siger adm. direktør for VKR Holding, Jan Lundsgaard Jensen.

Store investeringer

Det er ikke mindst massive investeringer i Velux-koncernen på sammenlagt 1,7 mia. kr., der har tynget budgetterne hos VKR Holding. Selskabet har blandt andet satset på udviklingen af en ny type af ovenlysvinduer, ligesom man har udviklet nye produktprogrammer.

Det hele det formål at være klar, når byggebranchen atter tager fart.

"Målet har været at skabe et solidt fundament for profitabel vækst, som kan accelereres, når der kommer øget aktivitet i byggebranchen. Ved at fokusere på de forretninger, hvor vi skaber værdi og sikre, at de, på deres respektive områder til stadighed fører an, når det gælder energieffektivitet, kvalitet og kundetilfredshed, er vi godt på vej," lyder det fra bestyrelsesformand for VKR Holding Søren Bjerre-Nielsen.

I begyndelsen af året gennemførte man en ekstraordinær udbyttebetaling til Villum Fonden på 4 mia. kr. Målet var at gøre fonden mindre afhængig af udlodninger fra VKR Holding.

Koncernen venter en forbedring på markederne i 2014, hvilket også ventes at afspejle sig i en moderat fremgang i omsætningen, mens et resultat på niveau med 2013 er ventet.

Nøgletal VKR Holding 2013-2013

(mio. kr.) 2013 2013
Omsætning 16.414 16.994
Resultat (Ebitda) 2.272 2.427
Resultat efter skat 788 1.129
Egenkapital 14.144 13.873
Antal ansatte 14.519 15.130

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs