Spildvand bliver til biogas i storstilet Novo-parløb

Novozymes og Novo Nordisk har lagt trecifret millionbeløb i en ny biogasreaktor i Kalundborg, der producerer den samme mængde strøm som syv af havmøllerne på Horns Rev.
Foto: Novozymes
Foto: Novozymes

Novo-familiens produktionsfaciliteter i Kalundborg på Vestsjælland har for et trecifret millionbeløb fået installeret en biogasreaktor, der både skal mindske CO2-udslippet og producere en stor mængde energi. 

Reaktoren, der fylder godt i landskabet med sine 36 meter, vil ifølge Novozymes reducere CO2-udslippet fra produktionen med 21.000 tons om året.

"Det svarer til udslippet fra hele 12.000 husstandes forbrug eller 1.000 danske lastbiler, som hver kører 21 mio. km," siger Line Sandberg, vice president i Novozymes' danske produktion, i en pressemeddelelse.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Novozymes og Novo Nordisk er fælles om bl.a. energindkøb og behandling af spildevand på de to selvstændige produktionsanlæg, der ligger side om side i Kalunborg. De står begge bag investeringen i anlægget, men det er Novozymes, der ejer og driver anlægget.

Sideløbende med reduktionen af CO2 producerer reaktoren, der ifølge Novozymes selv er "en af de mest effektive på verdensplan", en god mængde el og varme.

Spildvandet fra fabrikkerne kan omdannes til 47 MWh på årsbasis. Det svarer til det årlige forbrug i 12.000 husstande eller produktionen fra syv af møllerne på Horns Rev.

Udover at investeringen i biogasreaktoren er en del af en langsigtet global strategi om at reducere udledning af klimaskadelige luftarter, handler det også om konkurrenceevne.

”Biogasanlægget er en investering i lavere udgifter til energi. I vores danske produktion producerer vi til hele verden, og derfor er energiudgifterne vigtige for os”, siger Line Sandberg.

Biogasreaktoren bliver indviet i dag fredag 7. juni.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Foto: Pr Peak Wind

CIP sigter mod overskudsfordobling i 2023

For abonnenter