Bioenergi på dagsordenen

Ugen ud vil bioenergi stå højt på dagsordenen, når flere hundrede delegerede samles til bioenergitopmøde i Bella Centret.
Foto: NICOLAI LORENZEN
Foto: NICOLAI LORENZEN

Danmark har som fødevarenation og landbrugsland en stærk mulighed for at blive førende på området for bioenergi, men det kræver politisk vilje. Sådan lyder det fra Landbrug & Fødevarer på førstedagen for 21. European Biomass Conference, der i denne uge afvikles i Bella Centeret.

Messen samler en lang række af de største firmaer og forskningsinstitutioner inden for bioenergiområdet. Bioenergi har længe stået højt på dagsordenen i Europa, men gennembruddet lader vente på sig.

 Sådan får energivirksomheder succes i Brasilien

"Det er oplagt, at vi som landbrugsland tænker i, hvordan vi kan udnytte de omkring 350.000 hektar naturarealer, der i dag er privatejet, men som ikke bliver dyrket. På samme måde går samfundet glip af en stor ressourcer, når vi danske landmænd år efter år pløjer vores halm ned, frem for at anvende den," siger Lars Hvidtfeldt, næstformand i Landbrug & Fødevarer.

 Novozymes spår stærk vækst i Kina

Han mener, at vi i Danmark på nuværende tidspunkt er førende på viden om bioenergi, men at vi skal rykke hurtigt, hvis vi vil udnytte det forspring.

"Hvis bioenergi skal fremmes, handler det om, at vi tænker det som en raffineringsproces. Hvordan kan vi udnytte halmstrået fuldt ud - både til energi, men også til for eksempel fremstilling af byggekomponenter. I Danmark er vi førende i forskningen på området, men det forspring holder vi kun, hvis vi satser målrettet. Det kan f.eks. ske gennem flere offentlige/private partnerskaber, og ved at indrette støtteordninger, så det bliver økonomisk attraktivt for landmænd at dyrke biomasse," siger Lars Hvidtfeldt. 

European Biomass Conference vil i de kommende dage blandt andet fokusere på biomasse-ressourcer på brugen af biomasse til opvarmning og elproduktion og på rammevilkår for udnyttelse af biomasse.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 30 dage? Klik her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Foto: Brian Karmark

Bladt afskediger topchef

For abonnenter