Cleantech-konkurs giver investeringsfond kæmpeminus

Bundlinjen hos venturefonden Seed Capital er ildrød. En bankerot i cleantech-selskabet Amminex er en stor del af forklaringen.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
AF JOACHIM CLAUSHØJ BINDSLEV OG BENJAMIN WERNER CHRISTENSEN

Med et minus på knap 160 mio. kr. var 2012 var et rædsomt år i venturefonden Seed Capital Denmark.

Det dårlige resultat kan særligt tilskrives en konkurs i cleantech-selskabet Ammenix, som udvikler løsninger, der nedbringer NOx-udledningen fra dieselmotorer i lastbiler.

Ud af et samlet minus for 2012 på 159,3 mio. kr. mod 59,4 mio. året før, udgør tabet fra Amminex 112 mio. kr.

"Der er sådan set ikke så meget at skjule. Det har bare været et rigtig dårligt år for den her fond, og det er hovedsageligt drevet af, at Aminex har været igennem en rekonstruktion," siger Ulla Brockenhuus-Schack, Managing Partner i Seed Capital Denmark, til MedWatch.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Forsigtige fremover

"Jeg kan ikke sige så meget mere om det, end at vi oplevede en ualmindelig brutalitet fra en amerikansk kunde. Én ting er jo den regnskabsmæssige værdi her og nu, men det har altså også betydet et stort værditab i et selskab, som vi troede, skulle gå rigtig godt”.

Koblet med de seneste års cleantech-erfaringer vil det ifølge Ulla Brockenhuus-Schack præge synet på sektoren fremover.

”Fremadrettet vil vi være meget forsigtige med cleantech-investeringer,” siger hun.

Ikke helt slut for cleantech-selskabet

Seed Capital Denmark oplyser i regnskabsmeddelelsen for 2012, at rekonstruktionen af Amminex var en nødvendigt konsekvens af, at selskabets største kunde, som samtidig var investor i selskabet, i efteråret 2012 meddelte, at "de ikke ville leve op til de indgåede kontrakter og samtidig afviste at kompensere Amminex for de afholdte investeringer til en fabrik i strid med de underskrevne aftaler".

Det resulterede i, at selskabet blev erklæret konkurs, fordi investorerne ikke kunne blive enige om at rekapitalisere selskabet. Herefter overtog en gruppe af investorerne, heriblandt Seed Capital Denmark, alle aktiver samt medarbejdere i selskabet og etablerede i stedet Amminex Emissions Technology.

"Amminex Emissions Technology fortsætter arbejdet med udvikling af løsninger til automobilbranchen samt indgåelse af aftaler med mulige nye kunder. Selskabet forventer dog tidligst produktion og salg i 2015," fremgår det af regnskabet.

Investorerne bag Seed Capital Denmark K/S tæller blandt andet ATP, Danske Bank, Kirkbi, Carlsberg, Novo og Danfoss.

Seed Capital Denmark, der investerer i bl.a. cleantech- og biotekvirksomheder beskriver sig selv som landets "største venture fond for virksomheder i de tidlige udviklingstrin".

I et samarbejde med DTU investerer fonden typisk mellem mellem 1.8 og 5.6 mio. kr. i virksomhedens opstartsfase. I de følgende faser kan Seed investere op mod ni mio. euro, små 70 mio. kr.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Foto: Brian Karmark

Bladt afskediger topchef

For abonnenter