EnergiWatch

Global industrikæmpe: Haldor Topsøe var "en særlig race"

Der er dyb respekt for afdøde Haldor Topsøe i toppen af den globale industrikoncern Linde Group. Haldor Topsøe, der begraves i dag, har haft unik betydning.

Foto: Thomas Larsen

Det skorter ikke på komplimenter, når koncerndirektør dr. Aldo Belloni i den tyske industri- og ingeniørkoncern Linde Group bliver spurgt til sit syn på den afdøde Haldor Topsøe, der i dag begraves.

”Der er en del personer i vores samfund, der formår at blive rollemodeller i deres egne virksomheder, men der er en helt sjælden race af personer, der formår at blive rollemodeller for hele deres industri. Dr. Topsøe var en af dem,” siger italienske dr. Aldo Belloni, koncerndirektør med ansvar for ingeniørforretningen i Linde Group, der har flere end 60.000 ansatte verden over.

Der er en helt sjælden race af personer, der formår at blive rollemodeller for hele deres industri

Dr. Aldo Belloni, koncerndirektør Linde Group

Haldor Topsøe døde 20. maj, fire dagen inden sin 100-års fødselsdag. Erhvervsmanden var aktiv til det sidste, hvor dagligt mødte på i hovedkvarteret i Frederikssund og fungerede som bestyrelsesformand.

Utrættelig erhvervsmand

Netop det, at dr. Topsøe holdt sig i gang så længe - han stiftede virksomheden som 27-årig i 1940, er noget helt specielt, mener Belloni.

"Hans utrættelige lidenskab for grundforskning og anvendt forskning, kombineret med teknisk design og direkte praktisk erfaring over en meget lang periode, er legendarisk," siger han og fortsætter.

"Hans indflydelse på industrien inden for kemiske processer og særligt inden for katalyse kan næppe overvurderes. Videnskabsmanden, ingeniøren og entreprenøren er kombineret til en person".

Fremskridt var alt

Belloni fortæller, at han selv har haft lejlighed til at møde dr. Topsøe, og at det var "som at være en del af historien at være i selskab med ham".

"Samtalen med ham har efterladt mig med en form for beundring blandet med inspiration til, hvordan jeg kunne omlægge mit professionelle fokus. Hvad der var sikkert var, at jeg efter møderne vidste, at jeg arbejdede i den mest spændende af alle industrier,” fortæller koncerndirektøren.

"Tid var ikke afgørende for dr. Topsøe, men fremskridt var. Mens vi tale om de store spørgsmål som f.eks. ammoniak-syntese (en afgørende del af Topsøe-forretningen, red.), ville han ofte henvise til Anden Verdenskrig som den store skillelinje mellem generationer af katalysatorer og reaktor design".

Ifølge dr. Belloni var det som at blive en del af historien af være i selskab med den afdøde.

Så stærk er Haldor Topsøe-forretningen

EnergiWatch skal gøre opmærksom på, at redaktionen modtog kommentarerne fra Linde Group før Haldor Topsøes død 20. maj.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 30 dage? Klik her

Mere fra EnergiWatch

Ny analyse viser vigtigheden i at bygge og drive energisystemer samlet

I rapporten Systemperspektivanalyse 2022 slår Energinet fast, at det er nødvendigt at tænke på tværs af sektorer og i stedet udvikle og drive det som ét samlet system. Det vil give den maksimale værdiskabelse af den grønne omstilling samt opretholdelse af en høj dansk forsyningssikkerhed.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs