EnergiWatch

Novozymes' bioenergi ramt markant af mindre amerikansk forbrug

Enzymselskabet tør igen at have forventninger til året, men tabte 252 mio. kr. i andet kvartal sammenlignet med sidste år. Bioenergi-segmenet er især hårdt ramt.

Foto: Novozymes/PR

Novozymes' salg af enzymer til fremstilling af bioenergi faldt med massive 37 pct. på organisk basis i andet kvartal 2020, og toplinjen i divisionen lød på 438 mio. kr.

Til sammenligning endte omsætningen på 716 mio. kr. i andet kvartal sidste år, og bag tallene var der dengang en tilbagegang i den organiske vækst på 1 pct.

Det fremgår af selskabets regnskab for andet kvartal 2020, der er offentliggjort tirsdag aften.

Tallene var dog allerede kendte, da Novozymes kom med en handelsopdatering den 8. juli, hvor omsætningen lød på 439 mio. kr., og den organiske vækst faldt med 37 pct.

I kvartalet var Novozymes særligt hårdt ramt af, at USA indførte en række restriktioner for at forsøge at stoppe spredningen af coronavirus.

Forbruget af benzin faldt - og det smittede direkte af på Novozymes produktion af enzymer til fremstilling af bioethanol, der ligeledes blev hældt ned i dybet.

"Faldet i benzin- og ethanolefterspørgslen blev dæmpet i nogen grad mod slutningen af andet kvartal," lyder det dog i tirsdagens regnskab.

I Europa faldet salget af enzymer til ethanolproduktionen også, mens salget i Latinamerika voksede en smule i perioden, fremgår det af regnskabet.

Har igen forventninger til året

Hele virksomheden kom ud af andet kvartal 2020 med et overskud på 646 mio. kr. mod 898 mio. kr. i den tilsvarende periode i 2019.

Selskabets omsætning lød på 3349 mio. kr. i kvartalet, mens den organiske vækst var minus 2 pct. I månederne april, maj og juni 2019 var toplinjen på 3458 mio. kr., og den organiske vækst var på minus 2 pct.

I andet kvartal 2020 landede driftsoverskuddet (EBIT) på 867 mio. kr., hvilket svarer til en EBIT-margin på 25,9 pct.

I kvartalet 2019 fik Novozymes et plus på driften på 1189 mio. kr., hvilket svarede til en margin på 34,4 pct.

Novozymes tør igen komme med forventninger til 2020, efter enzymselskabet tilbage i april valgte at suspendere de økonomiske mål for hele året på grund af corona.

Enzymgiganten venter nu en lidt lavere vækst end forudset i de oprindelige mål. Der ventes nu en organisk salgsvækst på minus 2 til plus 2 pct., og en overskudsgrad på omkring 26 pct.

Novozymes ventede oprindeligt en organisk salgsvækst på 1-5 pct. og en overskudsgrad på cirka 27 pct.

 

Novozymes-direktør: Vi står parat til at "gribe" bioenergi

Novozymes melder om solide halvårstal trods bioenergi modvind

Novozymes-direktør ser positive takter fortsætte

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere