EnergiWatch

Novozymes-direktør: Vi står parat til at "gribe" bioenergi

Enzymselskabet satser på at kunne holde sine markedsandele intakte, selvom salget i divisionen for bioenergi rasler ned.

Foto: NOVOZYMES

Det er vanskeligt at sælge enzymer til produktion af bioethanol, når olieprisen ligger lavt - og en coronapandemi oven i rammer globalt med lukninger af flere lande.

Det må Novozymes' direktør, Ester Baiget, sande, og det kan læses direkte i en handelsopdatering fra selskabet.

Her ses det, at den organiske salgsvækst i divisionen Bioenergi er faldet med 37 pct. i andet kvartal, hvor faldet sidste år var på blot 1 pct. For de første seks måneder er faldet ikke helt så grelt men dog til at tage og føle på. Her er faldet på 15 pct.

"Det er vanskeligt at sige, hvornår vi kommer igen. Men når det sker, er vi parate til at "gribe" markedet og holde vores markedsandele intakte," siger koncernchefen til Ritzau Finans.

Ester Baiget påpeger, at det amerikanske energiagentur, EIA, er kommet med en prognose på forbruget af benzin i år. Og det er en opjustering i forhold til den forrige prognose.

"Det viser bare, hvor svært det er at se, hvordan det går. Lige nu kan vi se, at mange lande er ved at åbne igen. Men det er for tidligt at lave konklusioner. Og vi overvåger fortsat udviklingen," siger Novozymes' direktør.

Af EIA's prognose, der blev offentliggjort tirsdag, fremgår det, at det ventes, at verdens olieforbrug i år vil falde med 8,15 mio. tønder per dag til 92,89 mio. tønder, hvilket ligeledes indikerer et mindre fald end den hidtidige prognose viste på et fald i efterspørgslen på 8,34 mio. tønder per dag.

Indenfor målet

Novozymes præsterede i de første seks måneder af 2020 at få salget til at stige, selv om coronapandemien ramte globalt i løbet af halvåret.

Nogle divisioner i enzymgiganten fik medvind - mens andre gik hovedkuls ind i en stærk modvind:

"Det er i virkeligheden det, der er så smukt i Novozymes: den forskellighed, som vores forretning repræsenterer. Det er et resultat at et stort og mangeårigt arbejde," siger Ester Baiget, der er koncernchef i Novozymes, til Ritzau Finans.

Overskudsgraden (EBIT-marginen) lå i årets første seks måneder på 27,5 pct. og i andet kvartal på 26 pct., mens den organiske salgsvækst landede på henholdsvis 4 pct. og et fald på 2 pct., viser en handelsopdatering fra enzymgiganten onsdag.

Den 7. april valgte Novozymes at suspendere sine forventninger. Op til da ventede koncernen en organisk salgsvækst på 1-5 pct. i år og en overskudsgrad på cirka 27 pct.

"Vi kan se, at vi fortsat holder os indenfor vores forventninger samlet set i første halvår. Men på trods af det, kommer vi ikke med nye forventninger endnu. Dertil er det hele alt for volatilt," siger Ester Baiget.

Novozymes melder om solide halvårstal trods bioenergi modvind

Novozymes: Umuligt at forudsige coronapåvirkningen lige nu 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs