Vindmøller vrider Danmark skævt

Naboskabet til de danske vindmøller er tungt repræsenteret i de jyske kommuner og på øerne, mens flere kommuner på Sjælland ikke har en eneste vindmølle. "Det er utroligt svært for mig som politiker at overbevise borgerne, når industrien og udviklerne kommer anstigende med møller, der rækker næsten op til skyerne," siger en nordsjællandsk politiker.
Foto: /ritzau scanpix/Tycho Gregers/
Foto: /ritzau scanpix/Tycho Gregers/

Sidste år konkluderede en undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden, at man finder de bedste naboskaber i Danmark, hvis man leder på Fyn og i Jylland. På trods af små udsving svarede flest af de adspurgte i den undersøgelse, at de havde det "godt" med deres naboer eller "ikke kunne ønske sig det bedre."

Sådan er det ikke nødvendigvis, når det kommer til at være nabo med vindmøller. I 2017 har tre kommuner i Jylland droppet vindmølleprojekter for mere end 200 MW af frygt for vrede naboer. I Tønder Kommune skete det blandt andet med henvisning til det uretfærdige i, at yderområderne i forvejen er tæt befolket af vindmøller, mens byområderne ikke skal leve med støj- og synsgener fra parkerne.

Nu viser en opgørelse foretaget af EnergiWatch, at der kan være noget om snakken.

Af de kommuner, hvor der ligger flest ejendomme i nærheden af en vindmølle pr. 1000 husstande, går 19 ud af de øverste 20 uden om Sjælland. Flest naboejendomme til vindmøller er der på Langeland og i Ringkøbing-Skjern, hvor der er henholdsvis 66 og 36 naboejendomme pr. 1000 husstande.

KORT: Her har vindmøllerne flest naboer

Omvendt findes der ikke en eneste vindmølle i en række kommuner på Sjælland.

Som EnergiWatch tidligere har beskrevet, har Ringkøbing/Skjern kommune klart meldt ud, at man er færdig med at stille nye vindmøller op efter 2018.

Vindmøller så store som Eiffeltårnet skal testes i Jylland

Det sker blandt andet med begrundelsen, at man har båret sin del af byrden.

"Når vi har behandlet de projekter, der er under proces, og de som formentlig kommer inden længe, så er vi færdige med at sætte vindmøller op i Ringkøbing/Skjern. Der kommer ikke nye områder i spil," lød det fra Hans Østergaard (V), der er udpeget til at afløse Venstre-kommunens afgående borgmester Iver Enevoldsen, i marts måned.

"Det kan ikke være rigtigt, at yderområderne skal levere al den grønne strøm"

Vender vi tilbage til Tønder Kommunne, så henviste medlem af byrådet Lars Rytter (S) også til, at mange jyske kommuner allerede har udbygget vindkapaciteten mærkbart de senere år, mens der ikke er sket det store på Sjælland.

"Jeg kan godt være ærlig at sige, at man sidder lidt med en fornemmelse af, at man gerne vil bygge datacentre flere steder i Danmark, men at det åbenbart skal være os, som leverer alt strømmen. Alle vil jo gerne have grøn strøm, men det kan jo ikke være rigtigt, at yderområderne skal levere al den grønne strøm, der bliver brugt i byerne. Andre må også kunne levere," sagde han dengang.

Møller nej tak i Nordsjælland

I mange nordsjællandske kommuner har man allerede meldt hus forbi.

I blandt andet Egedal, Gribskov, Helsingør, Hørsholm og Gladsaxe har man man besluttet sig for ikke at udpege områder til store vindmøller.

Tre ud af fem danskere vil have flere vindmøller på hjemegnen

I Helsingør har man eksempelvis besluttet at man ikke ønsker vindmøller, fordi "kommunen ønsker at sikre den visuelle oplevelse af kommunens landskaber og skovbryn."

"Som led i en afvejet strategisk energiplanlægning ønsker Helsingør Kommune ikke at udlægge landarealer til lokalisering af store vindmøller. Det skyldes både at vindforholdene i Helsingør Kommune på grund af landskabets karakter ikke er særligt velegnede til vindmøller og at kommunen ønsker at sikre den visuelle oplevelse af kommunens landskaber og skovbryn," hedder det.

I Hørsholm er det ganske enkelt ikke muligt at opstille møller:

"Reglerne for placering af vindmøller kræver, at der er 4 gange møllens højde til nabobebyggelse. Dette betyder, at der ikke er mulighed for placering af store vindmøller i Hørsholm."

Det siger Nordsjælland om landvindmøller

Andre steder på Sjælland såsom Fredensborg og Frederikssund har man udpeget områder men ikke opstillet anlæg.

Et vindmøllefattigt Sjælland kan dog også dække over, at vindforholdene i landsdelen over en bred kam ikke er lige så gode som andre steder i landet.

Foto: Energistyrelsen/RISØØ
Foto: Energistyrelsen/RISØØ

KILDE: Energistyrelsen/RISØ, 2007.

Spørger man politikerne i Nordsjælland står det dog klart, at mange ikke ønsker udbygningen, fordi anlæggene er blevet for høje.

"Jeg har traditionelt været ret skeptisk over for vindmøller, men erkender gerne, at jeg har ændret holdning og i dag mener, at vindmøller er kommet for at blive og er en positiv ting. Men jeg kan ikke forstå, hvorfor industrien bliver ved med at insistere på, at vi skal sætte større og større møller op. Vi er en af de kommuner i Nordsjælland, hvor der faktisk er plads til møller, men det er utroligt svært for mig som politiker at overbevise borgerne, når industrien og udviklerne kommer anstigende med møller, der rækker næsten op til skyerne," sagde Jens Ross Andersen (V), næstformand for teknisk udvalg i Frederikssund til EnergiWatch tilbage i marts.

Hver tredje danske vindmølle har ingen naboer

 

Kirken mister vetoret i vindmøllesager

Danmark kan nøjes med hver fjerde vindmølle

Fire ud af fem vindmøller på land kan fjernes

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Astrid Vellguth

Indtjeningen daler hos Total Energies

For abonnenter

Læs også