EnergiWatch

Tre ud af fem danskere vil have flere vindmøller på hjemegnen

Den lokale opbakning til at opstille nye vindmøller i Danmark er markant større end modstanden, viser en ny meningsmåling. Det får Vindmølleindustrien til at kritisere kommunalpolitikerne for at lytte for ensidigt til vindmøllekritikere frem mod kommunalvalget i november. Anklagen afviser man hos KL.

Foto: PR.

Når kommuner i det meste af landet har droppet at stille flere vindmøller op, så er det ikke en tilgang til den grønne energiform, flertallet af danskerne står inde for.

I en meningsmåling foretaget af analysebureauet Wilke for EnergiWatch svarer næsten 60 pct. af de adspurgte, at de er "helt enige" eller "enige" i, at der gerne må installeres flere vindmøller i den kommune, de bor i.

Bare 12 pct. angiver, at de er "uenige" eller "helt uenige" i udsagnet.

Det er med til at trække fronterne op i en ophedet debat, hvor udbygningen af landvindmøller herhjemme ifølge repræsentanter i industrien er ved at gå i stå. At et flertal ønsker flere anlæg bør få kommunalpolitikerne til at gentænke indsatsen, mener administrerende direktør hos interesseorganisationen Vindmølleindustrien, Jan Hylleberg.

"Tallet bekræfter, at der generelt er meget stor opbakning til landvindmøller i Danmark, og derfor er det uhyre vigtigt, at kommunerne tager spørgsmålet op og får en ordentlig debat. Den senere tid har der tegnet sig et billede af, at man ikke vil den debat, og det er meget betænkeligt," siger han.

Styrelser vil undersøge støj fra vindmøller

Kommuner dropper høringer

Alene i år har kommunalbestyrelserne i Viborg, Tønder og Esbjerg besluttet sig for at bremse nye projekter, endnu inden de er blevet sendt i offentlig høring. Det er sket med begrundelsen om, at den folkelige modstand har været så kraftig, at en høring ville være meningsløs. En lang række kommuner i Nordsjælland ønsker heller ikke nye møller, og i Ringkøbing/Skjern, en af de største vindkommuner herhjemme, vil man lukke permanent for nye vindmølleområder, blandt andet fordi projekterne møder lokal modstand.

Fire ud af fem vindmøller på land kan fjernes

Meningsmålingen viser også, at cirka. 58 pct. ikke ser noget problem i at få vindmøller sat op fem kilometer fra eget hjem, og 33,7 pct. kan godt tåle at få vindmøller en kilometer væk. I sidstnævnte spørgsmål svarer lidt flere - 36 pct. - at de ikke ønsker dem sat op. På grund af den statistiske usikkerhed kan det dog være svært at konkludere, at den ene gruppe reelt er større end den anden.

Dermed tegner der sig to omtrent lige store grupper i det spørgsmål.

Det får også Vindmølleindustrien til at beskylde politikerne for at lytte for meget på vindmøllemodstanderne.

"Overordnet viser tallene, at der er forkert, når kommunerne opfatter det sådan, at der er en bred modstand mod vindmølleprojekterne. Det er faktuelt ikke rigtigt," siger Jan Hylleberg.

Nordsjælland er for 'følsomt' til landmøller

"Vi skal lytte mest til dem, der bor tæt på"

En af dem, der oplever modstanden, er Koldings borgmester Jørn Pedersen (V).

Han er også formand for KLs udvalg for teknik og miljø, og han siger, at kommunerne gør klogt i at lytte mere til dem, der skal bo tæt nye anlæg.

"Det gør vi, sådan har vi altid gjort, og det vil vi blive ved med. Omvendt er det jo rigtigt, at vi somme tider skal skære igennem og træffe en beslutning, uanset om den kan være upopulær," forklarer han.

Danmarks største vindkommune vil lukke permanent for nye projekter

Kortet herunder viser, hvor de vindmøller, som er i drift i dag, er placeret, og hvornår de er blevet tilsluttet nettet. Artiklen fortsætter under kortet.

Opgørelsen medregner ikke husstandsvindmøller på 25 kw eller derunder. KILDE: Energistyrelsens Stamdataregister for vindmøller.

Det undrer ikke ham, at der tilsyneladende er større lokal opbakning til vindmøller end modstand.

"Hvis jeg tager min egen kommune, Kolding, så vil jeg tro, at det er langt de fleste inde i byen, som vil mene, at vi sagtens kan have flere vindmøller i kommunen. Men de kan ikke se eller høre dem, så selvfølgelig lytter vi mere i de områder, som skal leve med eksempelvis vindmøller," siger Jørn Pedersen.

"Vælger vi så at skære igennem, så bliver vi jo beskyldt for slet ikke at lytte," siger han.

Han anerkender, at spørgsmålet om den grønne energi kan blive et tema, når alle de danske kommunalpolitikere skal på valg den 21. november i år. Her mener han dog, at debatten kan få mange udformninger.

"Jeg tror, at debatten bliver, om vi stadig vil nogle reelle forbedringer, men debatten kan få mange andre ben at gå på end bare vindmøller. Det kan være energieffektiviseringer, biogas og ting, som relaterer sig til trafik og så videre, " siger han.

"Forskrækkeligt" eller "succeshistorie"

For nylig kunne EnergiWatch offentliggøre en tælling af, hvor mange danskere, som i dag bor tæt på vindmøller. Her fremgik det, at lige omkring 10.000 danske ejendomme ligger tæt på en eller flere anlæg i dag.

Hver tredje danske vindmølle har ingen naboer

Det fik også holdningsskellene trukket op.

Foreningen Naboer til Kæmpevindmøller kaldte tallet "forskrækkeligt", mens tilhængere af landvindmøller omtalte analysen som en "succeshistorie."

(Rettet 18/12-2017: Det fremgik tidligere af denne artikel, at Landsforeningen Naboer til Kæmpevindmøller "arbejder for at fortsætte vindudbygningen til vands og ikke til lands." Dette afspejler ikke foreningens formål. Sætningen er derfor udgået i denne version af artiklen.)

Kortet herunder viser, hvor mange naboer hver enkelt dansk vindmølle har.

Se kortet i fuld størrelse her.

Halvdelen af alle nye møller er fordelt på tre kommuner

Kirken mister vetoret i vindmøllesager

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs