EnergiWatch

Europa har tabt kampen om sol-industrien

Kinas sol-industri er blevet den største i verden. Landets dominans som solcelle-producent kan vokse yderligere.

Foto: Mainstream Renewable Power

Kina overhalede sidste år Tyskland som verdens største solenergi-nation, og landets virksomheder fortsætter i opskruet tempo med at udbygge den kinesiske solenergi-kapacitet. Det skriver den tyske avis Handelsblatt.

Målet for den store kinesiske ekspansion er at nå 143 GW i 2020. Det er ca. 100 GW mere, end hvad Kina i dag får fra sine sol-parker.

Sidste år blev der indviet solparker med til sammen 15 nye GW i Kina og i år regner landet med at tage parker med 18,1 nye GW i brug.

I dag er Kina ikke kun den største producent i den globale solenergi-industri, men også den største køber af PV-moduler.

Opbygningen af landets industrielle formåen på solenergi skete på klassisk statskapitalistisk vis, skriver Handelsblatt.

Regeringen i Beijing lod i 2008 meddele, at man gerne ville have en solindustri. Derefter gik provinsregeringerne i gang med at opbygge lokale virksomheder - uden smålig skelen til efterspørgsel eller effektivitet. Resultatet blev overkapicitet og massedød blandt de kinesiske solfirmaer, men siden da er situationen blevet vendt, anfører Handelsblatt.

Som eksempel nævner avisen Yingli Green Energy, der for få år siden var en af de største virksomheder i branchen med næsten 15.000 medarbejdere.  Efter en truende konkurs blev Yingli rekonstrueret og strømlinet, og i første kvartal i år kunne selskabet annoncere et overskud for første gang i fem år.

Listen over verdens ti største producenter af solceller ser ifølge Handelsblatt således ud:

1. Trina Sola, Kina: 5,74 GW

2. Canadian Solar, Canada: 4,70 GW

3. Jinko Solar, Kina: 4,51 GW

4. JA Solar, Kina: 3,93 GW

5. Hanwha Q-Cells Tyskland: 3,30 GW

6. First Solar, USA: 2,80 GW

7. Renesola, Kina: 2,69 GW

8. Yingli Solar, Kina: 2,40 GW

9. SFCE, Kina: 2,28 GW

10. Risen Energy, Kina: 1,24 GW.

(GW-tallene er pr. 2015. Kilde: Handelsblatt/ Power-Technology.com)

 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs