Nordex lander aftale med fagforening

Efter sidste års konfliktoptrapning landes aftale med 8 pct. lønstigning og kortere arbejdsuge for knap 1.000 ansatte i Nordtyskland. 
Foto: Ig Metall
Foto: Ig Metall

IG Metall og Nordex har landet deres første kollektive overenskomst. Knap 1.000 ansatte på mølleproducentens hjemmebane i Rostock er omfattet af aftalen, der blandt andet har medført lønstigning på 8 pct. for fastansatte med tilbagevirkende kraft fra årsskiftet samt en reduktion af arbejdsugen til 39 timer fra 1. juni. Dertil kommer en særlig udbetaling til to tredjedele af de ansatte i 2024 og 2025.

”Vi har sammen gjort os store anstrengelser for at finde en løsning, der var bæredygtig for alle parter: På den ene side har vi løftet lønningerne for de faglærte ansatte i produktionen op på det aktuelle markedsniveau, og på den anden side ville vi løfte konkurrenceevnen for Nordex i Rostock,” siger HR-chef hos Nordex, Constantin Baltzer.

Den nordtyske havneby har været centrum for Nordex’ produktion, siden mølleproducenten i slutningen af 1990’erne rykkede ejerskab og fokus fra Danmark. Blandt andet er det også herfra, at den kommende største mølle i kataloget, N175, skal seriefremstilles. Imidlertid har Nordex været kritiseret af fagforeninger for at flytte store dele af produktionen til Asien, selv om hjemmemarkedet fylder mest.

Forud for indgåelsen af overenskomsten har således kørt et forløb på mere end et halvt år, hvor IG Metall har kritiseret Nordex for såvel for lave lønninger som overdreven outsourcing af arbejdspladserne. Undervejs med strejkemarkeringer såvel i oktober som december.

”De seks måneder lange forhandlinger var svære men fair. Tilbage står et kompromis, der for de fleste kollegaer betyder et betydeligt løft af indkomsten for de fleste, samtidig med at det reducerer arbejdsugen,” konkluderer IG Metalls direktør for Rostock-Stettin, Stefan Schad.

Det er ikke kun Nordex, IG Metall har haft langvarige kampe med. I slutningen af 2022 spidsede konflikten til mellem fagforeningen og Vestas, hvilket resulterede i flere strejkerunder. Sluttelig blev en aftale landet sidste sommer, efter en stor del af den danske mølleproducents tyske medarbejdere havde haft nedlagt arbejdet i mere end 120 dage. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også