Medie: Siemens Gamesa vil forsinke nye møller

Som led i den udvidede undersøgelse af de mange fejl på især 5.X-platformen forsøger mølleproducenten at udskyde leveringen af møller med op til syv måneder.
Foto: Arise
Foto: Arise

Mandag den 7. august forventes Siemens Gamesa at komme med nyt om sin voksende milliardregning for fejlramte møller. Men hvor interessenterne altså blot skal vente en uge på den varslede opdatering, der kommer i forbindelse med kvartalsregnskabet for ejeren, Siemens Energy, står en del kunder til lidt længere ventetid.

Mølleproducenten forsøger således at udskyde leveringen af nye møller fra 5.X-platformen med op til syv måneder. Det siger anonyme kilder til Bloomberg. 

Årsagen til den selvbestaltede snubletråd skulle netop være et håb om at tage hånd om problemerne med møllerne forlods. Over for Bloomberg erklærer Siemens Energy, at selskabet ”naturligvis” forsøger at eliminere potentielle problemer inden levering, og at dette i visse tilfælde kan forårsager mindre forsinkelser.

Også problemer med 4.X-møller

At problemerne i alle tilfælde ikke er mindre har tyskerne været ganske tydelige omkring. 

I juni suspenderede Siemens Energy sine forventninger til året som en konsekvens af, at mølleproducentens kvalitetsudfordringer var langt større end hidtil antaget og sandsynligvis ville koste mere end 1 mia. euro af udbedre. Ud over de mange milliarder, Siemens Gamesa i forvejen har tabt på ikke mindst 5.X-projekter.

Men hvor selskabet har været åbne omkring tilstedeværelsen af fejl – og at en internt granskning heraf har vist et langt større omfang af disse end antaget – har der hidtil ikke været røbet meget om hvad, der er galt. 

I sidste måned blev i hvert fald ét af de formodede problemer muligvis konkretiseret, da en vinge på en af de nye 6 MW-møller på det brasilianske storprojekt Santo Agostinho knak. Om dette har relation til de specifikke fejl er dog uvist.

Ifølge en af Bloombergs kilder har den interne undersøgelse foruden vinger også peget på problemer med en del af møllehuset samt med gearkasser. Mens det generationelt ikke kun omfatter 5.X men også 4.X-platformen. 

Gear har historisk været isoleret til møllerne fra Gamesa-teknologien, mens Siemens Wind Power-møllerne har været uden. Men i forbindelse med mølleproducentens forrige turnaround i 2018 blev det besluttet at implementere gear i alle landmøller fremover, mens havmøllerne fortsat er gearløse.

Ifølge Bloombergs oplysninger er et hovedfokus i Siemens Energys undersøgelse at finde ud af, i hvor høj grad problemerne kan tilskrives underleverandører, og i hvor høj grad det skyldes interne designfejl i møllen. Selskabets særlige komité, der er nedsat til at udrede problemerne, skulle nu have begyndt også at rekruttere ekstern assistance.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også