EnergiWatch

Saudi-Arabien vil være verdens største brinteksportør

Verdens største olieeksportør vil bruge landets store naturgasressourcer til at blive ledende indenfor blå brint.

Abdulaziz bin Salman | Foto: FAYEZ NURELDINE/AFP / AFP

Brint kan blive en del af løsningen for at nå verdens klimamål. Og nu vil Saudiarabien være det land, der eksporterer mest af det.

Saudi-Arabien er i forvejen verdens største eksportør af olie, men de gode ressourcer indenfor naturgas, skal nu tilføje blå brint til listen. Det skriver Bloomberg.

Landet har "ambitiøse" planer og "vil ikke blive udfordret i sit mål om at være den største eksportør af brint på jorden," sagde energiminister prins Abdulaziz bin Salman på en nyhedsbriefing i Riyadh.

Produktionen af den blå brint har været i gang i længere tid i Saudi-Arabien, men nu skal det altså op i en betydeligt større skala. I september blev landets første sending af blå brint konverteret til ammoniak sendt til Japan.

Det er dog ikke kun blå brint, der skal udgøre energiproduktionen i fremtiden i Saudi-Arabien. Der er også planer om at producere grøn brint, der modsat den blå ikke bliver produceret ved hjælp af naturgas.

Den grønne brint skal produceres via solenergi på et anlæg i Neom til en pris på 5 mia. dollars (31 mia. DKK).

Mange større energiselskaber er i den seneste tid begyndt at pusle mere og mere med brintproduktion. Brint er dog endnu ikke konkurrencedygtig med fossile brændstoffer, og er derfor en dyr løsning.

Verdens største olieproducent falder 73 procent

Saudiarabisk olieminister: Priskrig var et "uvelkomment sidespring"

Mere fra EnergiWatch

Green Power Denmark roser "historisk aftale"

Danmark bevæger sig med ny klimaaftale mod en grønnere, friere og mere elektrisk fremtid, lyder det fra brancheorganisation, mens projektudvikler kalder det ”afgørende”, at det vil gøre det lettere og hurtigere at sætte vedvarende energianlæg op på land.

DI: Politikerne har taget ansvaret på sig

Ny aftale om grøn varme og vedvarende energi skruer gevaldigt op for tempoet på den grønne omstilling, mens den vil frigøre Danmark fra brugen af russisk gas, lyder det fra erhvervsorganisationen Dansk Industri.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs