EnergiWatch

Saudi-Arabien vil være verdens største brinteksportør

Verdens største olieeksportør vil bruge landets store naturgasressourcer til at blive ledende indenfor blå brint.

Abdulaziz bin Salman | Foto: FAYEZ NURELDINE/AFP / AFP

Brint kan blive en del af løsningen for at nå verdens klimamål. Og nu vil Saudiarabien være det land, der eksporterer mest af det.

Saudi-Arabien er i forvejen verdens største eksportør af olie, men de gode ressourcer indenfor naturgas, skal nu tilføje blå brint til listen. Det skriver Bloomberg.

Landet har "ambitiøse" planer og "vil ikke blive udfordret i sit mål om at være den største eksportør af brint på jorden," sagde energiminister prins Abdulaziz bin Salman på en nyhedsbriefing i Riyadh.

Produktionen af den blå brint har været i gang i længere tid i Saudi-Arabien, men nu skal det altså op i en betydeligt større skala. I september blev landets første sending af blå brint konverteret til ammoniak sendt til Japan.

Det er dog ikke kun blå brint, der skal udgøre energiproduktionen i fremtiden i Saudi-Arabien. Der er også planer om at producere grøn brint, der modsat den blå ikke bliver produceret ved hjælp af naturgas.

Den grønne brint skal produceres via solenergi på et anlæg i Neom til en pris på 5 mia. dollars (31 mia. DKK).

Mange større energiselskaber er i den seneste tid begyndt at pusle mere og mere med brintproduktion. Brint er dog endnu ikke konkurrencedygtig med fossile brændstoffer, og er derfor en dyr løsning.

Verdens største olieproducent falder 73 procent

Saudiarabisk olieminister: Priskrig var et "uvelkomment sidespring"

Mere fra EnergiWatch

Norsk brintselskab får ny topchef

Elling Nygaard bliver topchef for norske Hydrogen Pro, mens Mårten Lunde træder af året efter børsnoteringen. I september åbnede selskabet sine første danske produktionsfaciliteter.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs