EnergiWatch

Regeringen vil skabe statslig energikæmpe

Fire af de største energiselskaber får ikke lov til at købe den samlede danske gasdistribution, meddeler regeringen, der har besluttet at samle distributionen i et statsligt selskab.

Forbrugerne får i fremtiden distribueret deres gas af et samlet statsligt selskab, og det skal ifølge regeringen skabe besparelser for omkring 100 mio. kr.

Det skriver Finans. Dermed får de fire energiselskaber SEAS-NVE, Eniig, Energi Fyn og SE ikke lov til at købe gasdistributionsnettet og stå for distributionen, som de ellers havde tilbudt regeringen tidligere i år.

"Vi ønsker i regeringen at samle rørene – gasdistributionen – i et statsligt selskab. Det er et kæmpe anlæg, som vi af hensyn til forbrugerne og infrastrukturen vil sikre kontrollen med. Det sker med udgangspunkt i, at forbrugere og virksomheder skal have så lave gaspriser som muligt. Undersøgelser viser, at der er et potentiale for at spare over 100 mio. kr.," siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V), til Finans.

I dag står statsejede Energinet.dk og de to kommunale selskaber HMN Gasnet og NGF Nature Energy for gasdistributionen.

Lars Chr. Lilleholt ville ikke lade de fire danske energikæmper overtage energinettet, fordi udbudsprocessen kunne åbne for købere, som ministeren ikke stoler på. Også NGF Nature Energy har tidligere vist interesse for gasdistributionsnettet.

Ministeren er dog åben over for at sælge en mindre del af den kommende statsejede selskab på sigt, skriver Finans.

Konsortiet af de fire købsinteresserede energiselskaber forventer, at gasnettet på et senere tidspunkt vil blive privatiseret og at de på det tidspunkt kan slå til, siger Jesper Hjulmand, adm. direktør i SEAS-NVE, til Børsen.

"Vi tager beslutningen fra regeringens økonomiudvalg til efterretning, men ærgrer os over, at regeringen vælger at tage en unødvendig omvej ved først at statsliggøre det danske naturgasdistributionsnet, inden man på et senere tidspunkt vil sælge det til private, som vi forventer vil ske på et senere tidspunkt," siger han og taler på vegne af konsortiet, til Børsen.

Naturgasselskab udfordrer fire energikæmper i milliardhandel

 

Gaskunder frygter handel af energinfrastruktur til millarder

Energikæmper klar med købstilbud på dansk gasnet

 

Forsiden lige nu

Siemens Gamesa fusion har skabt stor intern uro

Den storstilede fusion af spanske Gamesa og dansk-tyske Siemens Wind Power har udviklet sig til et problembarn for en række ansatte i den nye vindmøllekæmpe. Interne magtkampe og store kulturelle omvæltninger betyder, at medarbejdere søger væk fra selskabet efter det, de oplever som et kaotisk ægteskab mellem de to virksomheder.

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere