EnergiWatch

Gaskunder frygter handel af energinfrastruktur til millarder

En fald i gastariffer for naturgaskunderne kan udeblive, hvis et firkløver af virksomheder stifter ny gæld og køber det danske net af naturgasrør, mener kunderne.

Under den danske muld løber 17.000 kilometer rørledning, som leverer naturgas til omkring 400.000 husstande. Størstedelen er nu sat til salg, og et konsortium af fire elselskaber har meldt sig på banen som mulig køber. Handlen har skabt frygt hos naturgaskunderne.

Det skriver Berlingske Business.

I marts kunne Jyllands-Posten berette, at elselskaberne SEAS-NVE, SE, Eniig og Energi Fyn er klar til at overtage det danske gasdistributionsnet i en milliardhandel.

Hvis gasnettet bliver konsolideret er det alle 17.000 kilometer, der kommer i spil, og det forventes, at der kan hentes omkring 100 mio. kr. om året i synergieffekter.

"Vi har været i infrastruktur i 100 år, og det er vores kernevirksomhed. Vi ser os i stand til at levere den bedste forsyningssikkerhed, de bedste mulige priser og opfylde ambitionerne om en grøn omstilling. Samtidig ser vi os selv som de bedste ejere til at sikre, at naturgasinfrastrukturen forbliver på danske hænder," siger SEAS-NVE's administrerende direktør, Jesper Hjulmand, til Berlingske Business.

Firkløveren kan dog ane en konflikt med kunderne i horisonten.

Da naturgasledningerne blev etableret i 1980'erne blev de i høj grad finansieret gennem statslige afgiftsfritagelser.

Gælden er snart betalt, hvilket ventes at give et fald i gastarifferne til gavn for kunderne. Dog frygter kunderne, at faldet ikke vil materialisere sig, hvis de nye ejere etablerer ny gæld til at overtage gasdistributionsnettet.

Danmarks største gas-selskab på vej på private hænder

Naturgasselskab udfordrer fire energikæmper i milliardhandel

Energidirektør bekræfter milliardplaner: Målet er at overtage dansk gasdistribution - til gavn for forbrugerne

Forsiden lige nu

Siemens Gamesa fusion har skabt stor intern uro

Den storstilede fusion af spanske Gamesa og dansk-tyske Siemens Wind Power har udviklet sig til et problembarn for en række ansatte i den nye vindmøllekæmpe. Interne magtkampe og store kulturelle omvæltninger betyder, at medarbejdere søger væk fra selskabet efter det, de oplever som et kaotisk ægteskab mellem de to virksomheder.

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere