EnergiWatch

Minister vil købe klimakvoter for at sikre erhvervsliv

Det er afgørende for klima- og energiminister, Lars Christian Lilleholt, at de europæiske klimamål ikke går for hårdt ud over erhvervslivets konkurrenceevne.

Foto: Nicolai Lorenzen/Polfoto/Arkiv

Selv om Danmark har forpligtet sig til at reducere udslippet af drivhusgasser inden 2030, er det afgørende for klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V), at det ikke går for hårdt ud over erhvervslivets konkurrenceevne.

Det er meldingen, efter at EU-Kommissionen onsdag er kommet med sit udspil til, hvad EU-landene skal gøre for at nå de langsigtede europæiske klimamål for 2030.

For Danmark betyder det, at CO2-udslippet fra bønder, biler og boliger skal ned med 39 procent.

"Det er afgørende, at vi sikrer dansk erhvervslivs konkurrenceevne. Men vi har samtidig ved klimatopmødet i Paris forpligtet os til at reducere udledningen af CO2, og det kommer Danmark også til," siger han.

Vil købe klimakvoter

Indtil videre er der blot tale om et udspil fra EU-Kommissionen. Derfor vil ministeren nu kæmpe for endnu større kvotefleksibilitet, end den forslaget allerede indeholder. 

Det vil give Danmark mulighed for at købe klimakvoter i EU's system for handel med CO2-udledninger og dermed slippe med færre reduktioner inden for landbrug og transport.

Vælger regeringen at købe kvoter, vil regningen lande i statskassen. Men ifølge ministeren er der ikke taget stilling til, om det i sidste ende vil betyde, at det bliver skatteyderne, der kommer til at betale regningen.

"Det er alt for tidligt at gå ind i, hvem der skal betale den regning. Det afgørende er, at regningen bliver så lille som muligt," siger ministeren. 

"Vi har fået kommissionens udspil i dag, og så sætter vi os ned og læser på opgaven. Det er en stor og en ganske alvorlig opgave."

EU-landene lovede på klimatopmødet i december sidste år at nedbringe deres CO2-udledninger med 40 procent i 2030 målt i forhold til niveauet i 1990.

Siden 2008 har EU haft et system for handel med CO2-kvoter mellem virksomheder, kraftværker og lande. Det er det såkaldte Emissions Trading System, ETS.

/ritzau/

 Dansk erhvervsliv ser lyst på EU's nye klimamål

 Danmark får EU's næstskrappeste klimakrav

 Landbruget: Vi vil bukke under for nye klimakrav 

Mere fra EnergiWatch

Minister freder visse netvirksomheder fra nye krav

Netvirksomheder uden kommercielle aktiviteter vil ikke blive påvirket af nye habilitetskrav og der vil blive taget højde for multiforsyningsselskaber, garanterer Dan Jørgensen, samtidig med at han dog slår fast, at alle andre netselskaber uanset størrelse skal omfattes af nye krav.

Kulforbruget er steget markant i 2021

Koldt vejr og lav produktion fra vindmøller betød, at de centrale kraftværker i Danmarks kulforbrug er steget med en tredjedel indtil videre i år.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs