Sæler bruger havvindmøller som foderbræt

En af vindindustriens mest anerkendte læresætninger er, at fisk er lettere at have som naboer end mennesker.
Nu viser det sig, at der findes et havdyr, som er rigtig godt tilfreds med at leve side om side med vindparker.
En ny undersøgelse viser nemlig, at sæler nyder godt af den kunstige rev-effekt, som vindparkernes fundamenter udgør.
Det er et hold forskere fra Holland og England, som står bag undersøgelsen, der er blevet offentliggjort i tidsskriftet Current Biology Journal, og her lyder det, at fundamenterne udgør et velegnet foderbræt for fisk og andre smådyr, som sælerne lever af.
Sjælden fugl besejrer DONG's britiske milliardprojekt
Vindindustrien bliver jævnligt kritiseret for at ødelægge fuglelivet både på land og til vands, men møllernes påvirkning af fauna er altså ikke kun negativ.
Metodisk har forskerne undersøgt hvilke mønstre, sælerne bevæger sig i, over en længere periode ved hjælp af gps-sendere.
"Til at begynde med blev jeg ret chokeret over at se den bane, som især en sæl bevægede sig i omkring parken ved Sheringham Shoal. Den svømmede i lige linjer mellem møllerne, som om den ledte efter bytte, og så stoppede den op ved bestemte møller for at spise," forklarer Dr. Deborah Russell, som har været med til at lave undersøgelsen, til The Independent.
Data fra undersøgelsen stammer tilbage fra november 2008, og forskerne mener, at bevægelsesmønstrene er så konsistente omkring parkerne ved Sheringham Shoal ud for den britiske østkyst og tyske Alpha Ventus, at der er tale om en generel effekt.
Debrorah Russell understreger dog, at man ikke har undersøgt effekterne af farmene på længere sigt, og at andre, negative overraskelser ikke kan udelukkes. Hun peger også på, at møllerne i etableringsfasen har langt større effekt på dyrelivet, og at de fleste dyr nok hellere ville være den foruden.
Relaterede artikler:
Sjælden fugl besejrer DONG's britiske milliardprojekt
For abonnenter
Fugle hjælper staten med vindmølleprojekter
For abonnenter