EnergiWatch

MHI Vestas piller udbrændt kæmpevindmølle ned

Den store V164-vindmølle i Østerild, der fredag d. 4 august brød i brand, er blevet pillet ned til inspektion.

Foto: Frank Boutrup Schmidt/Vestas

MHI Vestas' V164-vindmølle i Østerild er nu taget ned - godt halvanden uge efter, at møllen brød i brand.

Fredag 4. august opstod der en brand i møllehuset på vindmølle-prototypen, der er verdens største med en kapacitet på 9,5 megawatt (MW). Det var umuligt for brandfolk at komme op i 140 meters højde og slukke den, og derfor fik den lov til at brænde ud.

Nu kan arbejdet med at finde årsagen til branden intensiveres, og at demontere møllen var det sikreste og mest effektive valg, forklarer MHI Vestas i en pressemeddelelse.

"En årsag (til branden, red.) er endnu ikke fundet. Selskabets undersøgelse af årsagen vil fortsætte i højere gear, nu hvor møllen er nede. Der er ingen tidstabel for en konklusion på undersøgelsen," skriver selskabet.

V164-møllen er blevet udviklet af først Vestas og siden MHI Vestas, som er et joint venture med japanske Mitsubishi Heavy Industries. Fra en indledende kapacitet på 7 MW er den blevet opgraderet i trin til 8 MW, 9 MW og senest 9,5 MW.

Ifølge Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef hos Sydbank, kan hændelsen potentielt skubbe lanceringen af prototypen med nogle måneder.

"Men de møller, der allerede er solgt og opført, bør der ikke være problemer med, da den her mølle er så gennemtestet i de tidligere versioner. Derfor er det nok i en af de nyere versioner, at man finder ting, der kan justeres," siger Jacob Pedersen.

Forsiden lige nu

Kontroversielt kabelskib brudt i brand

Få måneder efter ejerne forgæves forsøgte at kapre sit eget halvbyggede havmølleskib er det nu ramt af brand, forårsagende røgforgiftning hos fem arbejdere.

Svenskere forudser eksplosion i vindenergi

Efter uset høj investeringslyst i svensk vindkraft forventes produktionen fra landets vindmøller for alvor at løbe fra Danmark og stige med 60 pct. over de kommende blot fire år.

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere