Efter rekordpriser på sol dropper Indien en stribe kulprojekter

El fra solcelleparker bliver ved med at underbyde kulkraft i Indien, og med det er der ikke længere økonomi i en række kulkraftprojekter i landet. Udviklingen vil ifølge en analytiker for vidtrækkende konsekvenser for de internationale energimarkeder.
Foto: Mainstream Renewable Power
Foto: Mainstream Renewable Power

Efter en årrække med voldsomt faldende priser på solenergi bliver planer om at bygge en stribe nye kulkraftværker i Indien lagt i graven. Landet, som er verdens andenstørste forbruger af kul efter Kina, dropper i alt planlagte kulprojekter med en samlet kapacitet på 13,7 GW.

Det skriver energianalytiker hos IEEFA Tim Buckley.

Ved en auktion i maj måned underbød udviklerne Phelan Energy Group og Avaada Power Private Limited den tidligere rekordpris på en solcellepark i landet med 12 pct., og det 250 MW store Bhadla-projekt kunne dermed nøjes med en garanteret pris på 29 øre pr. kilowatttime. Bare to dage efter blev også denne rekord slået i forbindelse med auktionen over to projekter på sammenlagt 500 MW med priser på 23 og 24 øre pr. kWh.

De priser er hele 44 pct. billigere, end da finske Fortum i januar 2016 sikrede sig retten til den 70 MW fase to af Bhadla-projektet.

Tim Buckley afviser, at de meget lave priser er i til fare for afkastet for udviklerne.

"I det tilfælde, at nogen skulle tænke, at priserne ved de seneste auktioner skulle ikke skulle være kommercielt bæredygtige, kan det nævnes, at 40 pct. af auktionen blev vundet af SBG Cleantech, et joint venture mellem japanske Softbank, Foxconn fra  Taiwan og Indiens eget Bharti Enterprises, som er blandt de største, mest seriøse og mest succesfulde virksomheder i Asien," skriver han i sin analyse.

Mens det altså både er gode nyheder for forbrugere og producenter, så kalder Buckley konsekvenserne for de verdensomspændende energimarkeder for "vidtrækkende."

Dels har de mange annullerede kulprojekter en betydning for efterspørgslen i sektoren, hvor en stor del af kulforbruget er importeret, og dels kan voldsomme nedskrivninger på allerede eksisterende værker blive et problem. Dertil kommer, at den indiske nationalbank flere gange har advaret om et stigende og kritisk niveau af misligeholdte lån i landet, lån som blandt andet er placeret i nye kulkraftværker.

Endelig har der i delstaten Gujarat været en række eksempler på, at kulkraftværker har indstillet produktionen i perioder med lave priser den seneste måned.

Tendensen i Indien vil også betyde, at energianalytikere verden over skal kigge på lommeregnerne en gang mere, mener Tim Buckley.

"IEEFA anerkender, at med de investeringer, som allerede er foretaget, og energiinfrastrukturs lange levetid, så vil verden stadig anvende kul de årtier. Men vores forventninger til vækst i sektoren er slet ikke i nærheden af det, vi tidligere har forudset," skriver han.

Amerikansk jernbanechef: Kul har ingen fremtid

Kinas største kulproducent på vej med havmøllepark

Kina satser på grøn energi og vil overhale USA

Trump kan ikke stoppe den grønne strøm

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også