EnergiWatch

Kina satser på grøn energi og vil overhale USA

Nok er Kina en af verdens største udledere af drivhusgasser, men nu vil landet ifølge New York Times udnytte den amerikanske præsident Trumps skepsis i forhold til blandt andet klimaaftalen fra Paris og blive global leder.

Foto: /ritzau/Niels Hougaard

Kina har planer om at udnytte det tomrum, som USA efterlader indenfor grøn energi, efter at den amerikanske regering har lagt bekymringer om klimaet på hylden ved blandt andet at træde ud af Parisaftalen.

Det skriver New York Times.

Statsejede selskaber investerer milliarder i vind- og solenergi med henblik på at blive den globale leder indenfor grønne teknologier. Ekspertise i disse teknologier skal gøre Kina til den foretrukne partner for lande, som vil opfylde deres klimamålsætninger.

Kina har blandt andet udviklet verdens største flydende solcelleplatform, som er en relativ billig løsning for grøn energi. Delegationer fra Japan, Vietnam og Singapore har blandt andre besøgt landet for at studere projektet, som snart vil sælges som licens.

Kina er en usandsynlig frontfigur i kampen mod klimaforandringer.

Det er verdens største forurener og er fortsat dybt afhængig af kul. Men de grønne tiltag er ikke et idealistisk tiltag, men lægger grund for økonomisk vækst og bedre sikkerhed.

Kina vil især drage nytte af USA's splittelse indenfor grøn energi. Mens den føderale regering frasiger sig ansvar og inkluderer fortalere for fossile brændstoffer i høje stillinger, lover flere stater fortsat at opretholde Parisaftalen. Californien er blandt andet indgået i et samarbejde med Kina.

Kina producerer allerede to tredjedele af verdens solcellepaneler og næsten halvdelen af vindmøllerne. Den dominans ser kun ud til blive større, i takt med at Kina sikrer voksende markeder som Inden og Saudi-Arabien, skriver New York Times.

Økonomisk strid spænder ben for EU og Kinas klimaerklæring

Californien kold over for Trumps klimaholdninger

Politikere: EU må skrue op for klimakamp hvis USA skruer ned

Dyb usikkerhed om USA's klimakurs

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs