GE-vindchef vil tilbageerobre topposition i USA

Den amerikanske vindmølleproducent vil igen være den største leverandør til hjemmemarkedet.
Foto: Dong Energy
Foto: Dong Energy
RITZAU FINANS

GE har en ambition og forventning om hurtigt at kunne tilbageerobre toppositionen på det amerikanske vindmøllemarked, som selskabet sidste år efter tretten år på tronen måtte overlade til Vestas.

Det gav chefen for onshoreforretningen i GE Renewable Energy, Pete McCabe, tirsdag udtryk for over for en gruppe journalister på en vindmøllekonference i Anaheim, Californien.

Han tilskriver faldet på ranglisten, at selskabet ikke har deltaget i 3 megawatt-segmentet (MW) i USA, og at det er et segment, som er i vækst, hvilket har givet noget markedsandel til konkurrenterne.

Nu vil GE imidlertid gøre mere ved lige præcis det segment i USA, efter at selskabet har haft stor succes med at sælge møller fra sin 3 MW-platform i Europa.

"Vi har nogle ret spændende produkter, vi sælger i Europa, som vi også kommer til at sælge i USA, for at komme tilbage og tage den andel," sagde Pete McCabe.

GE bekræfter Europas største enkeltordre

Han tilføjede, at 3 MW-segmentet i dag udgør 10-15 pct. af markedet i USA, og at det er et lidt voksende marked, mens GE har masseproduceret fra sin 2 MW-platform og med den sikrede sig en markedsandel på 41,6 pct. af det amerikanske marked i 2016 mod Vestas' 43,0 pct. - ifølge tal fra AWEA.

GE velsignes med storordre

"Ét konsulenthus nåede frem til, at vi var størst sidste år, mens et andet sagde, at det var de andre (Vestas, red), der var størst - så tæt var det. De andre havde vækst i 3 MW-segmentet, hvor vi historisk ikke har solgt så meget i USA," forklarer Pete McCabe.

I Europa kunne GE forleden annoncere sin største europæiske møllekontrakt nogensinde med en 1,2 gigawatt aftale i Spanien, hvor GE netop skal levere sin 3 megawatt-mølle til Forestalia Group.

"Vi er til stede i Europa, hvor vi lige har vundet vores største europæiske handel nogensinde med 3 MW-produktet, så vi konkurrerer aggressivt i Sverige, Chile, Australien og alle steder i verden med det produkt, og nu starter vi med at bringe det til USA," sagde Pete McCabe.

Han er derfor fortrøstningsfuld med hensyn til på kort sigt at kunne vinde tronen tilbage.

"Vi konkurrerer "as we speak", sagde McCabe om det skærpede fokus på det amerikanske 3 MW-segment."

Han venter et godt 2017 for selskabet i USA, hvor repowering (modernisering af gamle møller, red) kommer til at fylde mere og ventes at kompensere for en lille nedgang i opsætningen af helt nye møller.

"2017 kommer til at blive stærkt for os i USA. Vi havde et godt første kvartal. Repowering er rigtigt stærkt på mellem sigt, og så er det lidt et spørgsmål om, hvor tilskyndet vores kunder vil være med hensyn til at agere nu i modsætning til 2018, 2019 og 2020," siger Pete McCabe.

Han refererer til, at kunderne med PTC-støtteordningen i 2016 fik fire år til at færdiggøre deres projekter, og at det er usikkert, hvordan fordelingen bliver årene imellem.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også