Vestas: Det amerikanske marked tager en puster i 2017

Den danske vindmølleproducent ser positivt på det amerikanske marked og øgede leveringerne i første kvartal. Men hele 2017 ser ikke ud til blive det travleste år i landet.
Foto: Vestas
Foto: Vestas
RITZAU FINANS

Efter rekordstore leverancer til det amerikanske marked i 2016 kalder Vestas' finansdirektør, Marika Fredriksson, 2017 for et "pusterums-år".

Selskabet har et uændret positivt syn på markedet og virker ikke bekymret for nogle af de udspil til skattereformer og grænseskatter, som Trump-administrationen har luftet planer om.

"Vi har ikke ændret vores opfattelse af det amerikanske marked i 2017, som vi kalder lidt for et "pusterums-år". Som vi tidligere har kommunikeret, venter vi færre leveringer til USA i år," siger Marika Fredriksson i et interview med Ritzau Finans.

Stærk start på Vestas-året

I første kvartal fik Vestas dog leveret flere møller til amerikanske kunder end i samme periode sidste år. I alt blev 672 megawatt leveret til USA mod 466 megawatt i første kvartal af 2016.

Det skal dog ses i lyset af, at selskabet har leveret på en del af de komponentordrer, som sikrede kunderne PTC-støtte til store projekter til udvikling over de kommende år.

Det er ifølge Marika Fredriksson dog svært at spå om, hvordan fordelingen af leverancerne - efter pusterums-året i 2017 - så bliver de kommende år frem til udgangen af 2020, hvor PTC-projekterne skal stå færdige.

"Ud fra et logisk synspunkt kan man sige, at hvis du har opnået kvalificering til PTC, så vil du formentlig se afkast på den investering, så hurtigt som du kan. Men præcis hvordan, det vil udfolde sig, er svært at sige. Det eneste jeg kan sige er, at vi har kvalificeret en masse," siger Marika Fredriksson.

Der har blandt investorerne været bekymringer for, at USA's præsident, Donald Trump, med tiltag på skatteområdet kunne komme til at ramme det amerikanske vindmarked som følge af et eventuelt behov for skatterabatter.

Også en grænseskat er der blevet talt om. Ingen af de ting får dog Vestas-direktøren til at frygte for markedet.

"Det er svært for mig at spekulere om skattereformen, men vi har en hel del kunder, der kan håndtere det på egen hånd, og i forhold til en grænseskat, så har vi en god produktionsbase og forsyningskæde i USA," siger hun.

Hun ser på nuværende tidspunkt derfor ikke nogen større risici for det amerikanske marked.

"Vi ser stadig det amerikanske marked som et meget godt og sundt marked. Hvad der er godt i USA, er, at vind er "on-par" med andre kilder af energi, så forholdene er gode, og vi har et meget positivt syn på det marked," siger Marika Fredriksson.

Vestas fik knap 100 mio. euro i kassen fra bygningssalg

Enercon afslører sjældne regnskabstal

Siemens slutter med høj sø før fusion 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også