Vestas jagter opkøb eller partnerskab i Kina

Bestyrelsesformand Bert Nordberg vil "meget gerne vokse i Kina og vil gøre en indsats for at lykkes med det." Det fortæller han efter selskabets generalforsamling torsdag.
Foto: Vestas
Foto: Vestas
RITZAU FINANS

Vestas vil gerne købe op på det kinesiske marked, som er verdens største, men hvor det danske selskab og de øvrige vestlige vindmølleproducenter kun har en forsvindende lille del af markedet.

Det siger Vestas' bestyrelsesformand, Bert Nordberg, som også nævner muligheden for partnerskaber.

"Det er vanskeligt at vokse i Kina, så jeg tror, at du bliver nødt til at lave en transaktion med en kinesisk spiller - på en eller anden måde," siger Bert Nordberg i et interview med Ritzau Finans.

Mange af de kinesiske konkurrenter er ejet af regeringen, og Vestas-formanden fortæller, at selskabet har været meget rundt i Kina, hvor det med regeringsfolk har drøftet mulighederne for at øge sin markedsandel i Kina.

"Men bare at gå ind at købe et selskab i Kina, der er ejet af staten, det ved jeg ikke om er muligt. Vi vil meget gerne vokse i Kina og vil gøre en indsats for at lykkes med det," siger Bert Nordberg.

"Kinas havvind er en kæmpe chance for Danmark"

En anden mulighed er at indgå et partnerskab - og måske vil det mere sandsynligt kunne lykkes.

"Jeg tror, den eneste mulighed er et partnerskab, så de stadig har del af kagen," siger Vestas-formanden.

Uden for Kina virker Bert Nordberg ikke til at have den store appetit på at købe andre producenter op. Så hellere vokse organisk.

"Det er meget profitabelt med organisk vækst. Få opkøb er succesfulde, og det er ikke sikkert, at 1 plus 1 bliver mere end 2 - snarere modsat," siger Bert Nordberg.

Han mener, at man kan få mere ud af pengene ved at investere i salgsaktiviteter, fabrikker og andet, for at skabe den vækst på egen hånd. Og det er dyrt at købe op.

"Værdisætningerne er i dag så høje, så jeg kan hyre 100 folk til at angribe i konkurrencen i stedet for - det er meget billigere," vurderer Bert Nordberg.

Store muligheder for danske virksomheder i Kinas grønne bølge

Vestas har dog foretaget et par opkøb til sin serviceforretning, og det var der en god grund til.

"En masse energiselskaber i Europa har problemer på grund af lave energipriser, så de starter med at outsource, og når vi tager outsourcing-ordrer, så vil de også have os til at servicere møller fra vores konkurrenter."

"Vi havde brug for tredjeparts kompetencer i selskabet, og vi ønskede også at signalere til markedet, at vi er seriøse om vores serviceforretning," siger Bert Nordberg.

Og han kunne på det område godt have mod på mere af samme slags.

"Vi kan købe andre serviceforretninger, men det er mindre opkøb, for de er primært i et enkelt land - der er ikke nogen store, så vidt jeg ved," siger han.

"Jeg er ikke imod opkøb, hvis jeg kan få kalkulen i mit Excel til at vise, at det virker. Men som formand er jeg meget forsigtig, for jeg har lovet aktionærerne, at jeg vil bygge et solidt fundament for virksomheden at stå på."

"Så hvis vi ikke sælger en eneste mølle i et år, så vil vi stadig være et selskab, der eksisterer," siger Bert Nordberg.

Elbiler revet væk i Sydkorea

Vestas henter stor amerikansk ordre

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også