Mange danske vindmøller har ingen naboer

Op mod hver tredje danske vindmølle har slet ingen naboer. Det viser en ny opgørelse foretaget af EnergiWatch.
Foto: Siemens
Foto: Siemens

Mens antallet af vindmøller i Danmark har været faldende de senere år, så er protester over udsigterne til at skulle bo i nærheden af de høje og larmende naboer steget markant. Flere kommuner har af samme årsag droppet opførslen af hundredvis af nye møller, og projektudviklere har omtalt situationen som håbløs.

En optælling foretaget af EnergiWatch viser, at op mod hver tredje af de nuværende vindmøller i Danmark ikke har en naboejendom inden for otte gange møllernes højde. Det er det dobbelte af lovgrænsen i dag. Omvendt er der i løbet af de senere år blevet rejst ganske få nye vindmøller, der ligger så tæt på beboere, at de er med til at generere næsten halvdelen af de i dag støjplagede vindmøllenaboer.

LÆS MERE: Hver tredje danske vindmølle har ingen naboer

Hos Vindmølleindustrien mener administrerende direktør, Jan Hylleberg, at tallet afspejler, at vindmølleudviklerne har taget hensyn til naboerne.

"Når det tyder på, at en stor del af udbygningen har fundet sted, hvor der ikke bor mennesker i nærheden, så er det en succeshistorie. Det kan være rigtig svært at vurdere, om tre eller fem tusinde er mange eller lidt, så jeg må hæfte mig ved, at der er bygget mest i områder med få naboer," siger han.

"Det kan ikke være rigtigt, at yderområderne skal levere al den grønne strøm"

Opgørelsen over hvor mange naboejendomme, de danske vindmøller berører, har ikke været lavet før.

Den viser, at der findes cirka 10.000 danske huse, lejligheder, sommerhuse eller landbrug, som ligger inden for otte gange den fulde højde for en eller flere vindmøller. Heraf er næsten 60 pct. villaejendomme, mens 34 pct. er landbrug.

Bare i 2017 har massive protester fra borgere i områder udlagt til at skulle huse nye vindmøller betydet, at kommunalpolitikerne i Tønder og Esbjerg har droppet vindmølleplaner for mere end 200 MW.

PRØV ENERGIWATCH GRATIS HER.

Blandt vindmøllemodstanderne vækker opgørelsen vrede. Talskvinde i foreningen Nej Tak til Kæmpevindmøller, Henriette Vendelbo, kalder omfanget for ”forskrækkeligt.”

"Foreningens arbejde handler om at beskytte de naboer, der bor for tæt på. Da målet er mindst 10 gange højden, er det forskrækkeligt at se af analysen udarbejdet af EnergiWatch, at så mange tusinde vil blive ramt."

Energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) udtaler i en skriftlig kommentar, at han gerne ser flere landvindmøller i Danmark. Han understreger dog, at der skal tages hensyn til naboerne.

"For mig er det afgørende, at vi opfylder vores ambitiøse klima- og energipolitiske målsætninger på en omkostningseffektiv måde og med lokal opbakning. I den henseende er landvind en af de billigste energikilder til ny vedvarende energi, og det vil være glædeligt, hvis der kan udbygges med landvind i Danmark, så det ikke generer nogen, hvilket de tal, I har fremlagt for mig, umiddelbart synes at vise," lyder det.

KORT: Her har vindmøllerne flest naboer 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også