Vestas taber indonesisk prestigeprojekt til ærkerivalen

Den danske mølleproducent er blevet vraget, men projektejeren ønsker ikke at forklare hvorfor. (Opdateret 14:10)
Foto: Vestas
Foto: Vestas
RITZAU FINANS

Aftalen blev kaldt et potentielt "flagskib" af Vestas, og den blev underskrevet af topchef Anders Runevad ved en ceremoni overværet af energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt og Indonesiens minister for statsejede virksomheder, Ibu Rini Soemarno.

Men den betingede 60 megawatt (MW) store aftale i Indonesien - et land, hvor Vestas endnu ikke har installeret en vindmølle - er nu blevet til en ordre til rivalen Siemens i stedet.

Det fortæller Tolo 1-projektets ejer, Equis, i en meddelelse fra sidste uge. Selskabet vil dog overfor mediet Recharge ikke uddybe skiftet af mølleleverandør.

Vestas var usædvanligt åbenmundet om den betingede aftale, da den blev underskrevet i København i september 2016.

"Hvis vi får det realiseret, vil det være et flagskib for Vestas," sagde Morten Dyrholm, Vestas' kommunikationschef, til mediet Energiwatch oven på aftalen.

Men siden viste det sig at ikke være et lige så attraktivt projekt, som Vestas havde håbet.

"Vi positionerede os rimelig stærkt på projektet i 2016, men vi valgte så efterfølgende at trække os i løbet af forhandlingerne af kommercielle årsager," forklarer Anders Riis, pressechef i Vestas, til Ritzau Finans.

"Der er jo langt fra en betinget aftale til en endelig aftale, og fra vores synspunkt er det en naturlig del af det kommercielle spil i den her type markeder," uddyber Anders Riis.

Tolo 1 havde mulighed for at blive den første store vindmøllepark i Indonesien, hvor der er underskrevet en del kontrakter, men endnu ikke opført nogle projekter i industriel skala.

Vestas fik allerede i oktober 2015 en betinget aftale på 62,5 MW til Jenoponto 1-projektet, men det har ikke materialiseret sig i en endelig ordre endnu. I stedet ser Gamesa ud til at få plantet det første store flag med Sidrap-farmen, som ventes på plads i løbet af 2017 ifølge Recharge.

Vestas hyrer chef til indisk satsning Dansk-tysk flaskehals i elnettet blev smallere sidste år Nordex i beskedent comeback med stærkt regnskab Dansk del af kinesisk tårnproducent i plus 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også