EnergiWatch

Vingefirma i problemer er klar med verdens længste testvinge

Fynske SSP Technology har i halvandet år arbejdet på verdens længste testvinge. Men samtidig med, at vingen er klar til levering, kæmper firmaet for at overleve, efter kapitalfonde har trukket sig.

For tre år siden slog SSP Technology den daværende rekord ved at konstruere en 83 meter lang vinge, som her bliver transporteret fra fabrikken. | Foto: SSP Technology

Vindmøllefabrikken SSP Technology i Kirkeby ved Stenstrup er i voldsomme økonomiske problemer.

"Vi har 60 dygtige medarbejdere og en masse unik viden, som risikerer at gå tabt, hvis vi må lukke," siger direktør for SSP Technologi, Flemming Sørensen.

Kort før nytår trak en række kapitalfonde sig fra SSP Technology, og virksomheden har siden da knoklet hårdt for ikke at gå konkurs. Et potentielt tab på en ordre kan koste 60 medarbejdere deres job. Det vil betyde, at unik fynsk viden om vindmølleproduktion går tabt.

"Vi har mange arbejdspladser, som vi skal passe på. Vi har en god virksomhed, der har en masse erfaring og kompetencer, som er uerstatteligt, og det vil jo være ganske forfærdeligt, hvis det gik op i den blå luft. Så vi har arbejdet seriøst på at finde en fremtid, hvor virksomheden ikke bare overlever, men også kommer i rette hænder," fortæller Flemming Sørensen.

Verdens længste testvinge

Alligevel leverer virksomheden lørdag en verdensrekord til offshore-vindenergiselskabet Adwen i Esbjerg.

"Vi er superglade og stolte over, at vores hold har formået at levere en sådan vinge igen," siger Flemming Sørensen.

I mere end et år har vind-virksomheden SSP Technology arbejdet på at støbe verdens længste testvinge på 88,5 meter. Det svarer cirka til længden af en fodboldbane.

Den enorme vinge skal lørdag transporteres fra det sydfynske til Esbjerg, hvor køberen venter. I den enorme hal i Kirkeby er det en stolt direktør, der udfører de absolut sidste forberedelser inden afgang.

"Det er altid spændende, når vi har de her store afleveringer. Det er et projekt, der indbefatter hele virksomhedens kernekompetencer og know how, så det er en stor dag," fortæller Flemming Sørensen, direktør i SSP Technology.

Ambition om flere rekorder

For tre år siden slog SSP Technology den daværende rekord ved at konstruere en 83 meter lang vinge. Nu har de gjort det igen, og denne gang har de tilføjet 5,5 meter til den daværende rekord. Og det er slet ikke sikkert, at SSP Technology er færdig med at sætte rekorder.

"Jeg tror ikke, der er noget maksimum for, hvor stor en vinge kan være, og jeg tror heller ikke , at grænserne for, hvor dygtige vi kan blive er nået endnu," siger Flemming Sørensen.

Ifølge planen skulle vingen have været kørt til Esbjerg fredag nat, men på grund af tekniske vanskeligheder er transporten nu udskudt til lørdag nat.

"Vi har forberedt transporten i et år. Ruten er undersøgt i detaljer, da der er tale om et vogntog på 98 meter og har fire følgebiler. Det er en speciel opgave," fortæller Henrijette Hansen, der er afdelingsleder i DSV, der står for transporten.

(Artiklen er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af TV 2 Fyn.)

Fynsk vingefirma ændrer strategi efter stort millionminus

Tysk støtte trækker Adwen til Bremerhaven

Potentiel stopklods ryddet af vejen for Siemens-fusion

Mere fra EnergiWatch

Kuldechok medfører Nordens højeste elpris i otte år

Kuldens indtog efter gassens fravær viser sine første alvorlige tegn, hvor Finland har eksorbitant høje elpriser, Sverige starter oliekraftværker for at hjælpe Polen fra nedbrud og dieselkraftværker for at afbøde effekten af norsk straf.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs