EnergiWatch

Dong lufter muligheden for lokal partner i Taiwan

For nylig indgik Dong Energy et partnerskab med et amerikansk selskab, som skal lette indgang til USA's havvindmøllemarked. Det samme kan også blive tilfældet i Taiwan, siger strategichef.

Foto: LM Wind Power

Normalt har Dong Energy holdt sig for sig selv, når det gælder om at udvikle havvindmølleparker.

Selskabet, som er pioner på offshoreområdet, er da formentlig også dem i branchen, som ved mest om at opstille de store møller op på havet, og der er således ikke mange, der kan lære dem noget.

Alligevel indgik Dong Energy for nylig et partnerskab i USA med det lokale amerikanske energiselskab Eversource Energy, som købte 50 pct. af danskernes store Bay State Wind-projekt ud for Massachusetts' kyst.

Det amerikanske samarbejde behøver dog ikke være en enlig svale for Dong. Selskabets strategichef fortæller til EnergiWatch, at man også er åben for et partnerskab på et andet af selskabets forventede vækstmarkeder.

Det er Taiwan, hvor danskerne har planer om at opføre 2 GW havvind i de kommende år.

"Vi afviser ikke at gå sammen med en lokal partner, men for os handler det om det rigtige tidspunkt," siger Martin Neubert i et interview med EnergiWatch.

Skulle Dong slå pjalterne sammen med et lokalt selskab, vil danskerne ikke være de første.

Canadiere allerede i gang

Den canadiske grønne udvikler, Northland Power, som allerede er tilstede i Taiwan via et joint venture med Enterprize Energy med base i Singapore.

Canadierne ejer 60 pct. af det fælles selskab, mens Enterprize Energy står for resten via dets lokale datterselskab i Taiwan, Yushan Energy.

Sammen har de planer om at bygge for 1GW havvindmøller ud for Taiwans kyst, hvilket altså svarer til halvdelen af Dongs planer.

Den canadisk-singaporeanske duo er sammen med lokale offshore udviklere som energiselskabet Taipower lige nu de eneste konkurrenter til Dong i Taiwan. F.eks. har danskernes vel nok største rival på havvindmøllemarkedet, svenske Vattenfall, sat sig i en venteposition, når det gælder såvel USA som Taiwan.

Dermed står danskerne foreløbigt som det eneste rent udenlandske selskab i Taiwan, der, selv om man ikke har nogen deciderede krav om lokal produktion af møller m.v., ikke lægger skjul på, at man vil have en del af de erhvervsmæssige gevinster ved at satse stort på havvind.

Partnerskab har flere fordele

Spørger man vindanalytiker i Sydbank, Morten Imsgard, mener han da også, at Dong vil have gavn af et lokalt partnerskab i Taiwan.

"Dong har ikke brug for hjælp til selve projektudviklingen – det kan de godt klare selv på grunda f deres erfaring. Men når det handler om hjælp til at opbygge en leverandørkæde, viden om lokale markedsforhold, kultur, kendskab til regler og lokal politik, ja så tror jeg helt klart, at det ville kunne hjælpe Dong med en partner," vurderer Morten Imsgard.

Hos Dong mener man dog ikke, at et lokalt partnerskab forstået som fælles ejerskab af et udviklerselskab er altafgørende for succes i Taiwan.

"Vi har allerede lokale partnere i form af, at vi har hyret en række taiwanesiske konsulentfirmaer og lavet en samarbejdsaftale med en tænketank, som rådgiver landets regering om udbygningen af havvind. Det samme gælder på leverandørsiden," siger Martin Neubert.

"Så selv om vi ikke har lavet en ejerskabsaftale med en lokal partner, så betyder det ikke, at vi ikke arbejder med taiwanesiske firmaer."

Taiwan har planer om at opføre i alt 4GW havvind frem mod 2025. Taiwans økonomiministerium har udpeget 36 sites, som der kan opføres vindmøller på, og Dong udfører i øjeblikket miljøundersøgelser på fire sites.

Dong: Taiwan-affære forhindrer ikke indtog i Kina

Dongs vej ind i Kina er brolagt med forhindringer

Afkastpres stiger på Dong efter nyt nederlag

Kinesere i spil til opkøb af Dong-rival

Mere fra EnergiWatch

IEA: Atomkraft kan stå til at få comeback

I takt med at verden skal finde måder at takle den verserende energikrise på, har energikilder som atomkraft gode muligheder for at spille en signifikant rolle, lyder budskabet fra Det Internationale Energiagentur (IEA) i dugfrisk rapport.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs