Analytiker: Lille Vestasordre kan være 8-9 gange større

Alm. Brand Markets vurderer, at der bag ordre på 42MW kan gemme sig en ordre på omkring 350MW. Analytiker vurderer at se 3-5 lignende ordrer i år.
Foto: Vestas
Foto: Vestas
RITZAU FINANS

Den ordre, som Vestas mandag morgen annoncerede i USA, kan meget vel vise sig at blive 8-9 gange større end de 42 megawatt, som vindmølleproducenten starter med at lægge ind i ordrebogen som en fast og ubetinget kontrakt. Det vurderer chefaktieanalytiker Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand Markets.

Ordren består af møllekomponenter og ligger umiddelbart under de 200 megawatt, som normalt er udløseren for en fondsbørsmeddelelse fra Vestas, og de forhold peger ifølge analytikeren klart i retning af, at kunden med bestillingen afholder den minimumsomkostning, der skal til for at sikre et underliggende større antal megawatt til den amerikanske skatterabat, PTC.

"For at opnå kvalificering til PTC skal man efter reglerne bestille komponenter svarende til 10-12 pct. af de samlede projekter. Det betyder, at den endelige levering reelt kan vise sig at blive 8-9 gange større end de 42 megawatt, der næves i dagens ordreannoncering," siger Michael Friis Jørgensen til Ritzau Finans.

Vestas annoncerer årets mindste ordre i USA

Dermed kan der reelt være tale om en underliggende ordre på 336-378 megawatt, der på et senere tidspunkt samlet set kan komme ind i vindmølleproducentens ordrebog.

"Der er jo også en grund til, at Vestas trods den beskedne størrelse på 42 megawatt oplyser om ordren. Men det er selvfølgelig kun de 42 megawatt, der her og nu er en ubetinget ordre, og projekter kan også godt falde, selv om de har fået PTC-støtte," siger Michael Friis Jørgensen.

Han ser gode muligheder for, at Vestas kommer med flere tilsvarende amerikanske ordreannonceringer omkring årsskiftet, som er vindudviklernes skillelinje for at sikre fuld PTC-støtte, inden ordningen bliver trappet ned efter årsskiftet.

"Jeg regner med at se en 3-5 stykker af den her type, hvis vi kigger på, hvad der ligger ude i pipelinen," siger Michael Friis Jørgensen, som estimerer, at der, inklusive dagens ordre, underliggende kan være tale om kontrakter i størrelsesordenen 1500-2000 megawatt.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også