Historisk lave priser i dansk soludbud

Dansk projektudvikler skal opføre tre nye solcelleanlæg til en pris, der ser ud til at konkurrere i hvert fald lige op med selv landvindmøller. Det sætter to streger under, at sol er kommet for at blive i Danmark, konstaterer vinderen.
Foto: Ritzau Scanpix/Tobias Selnær Markussen.
Foto: Ritzau Scanpix/Tobias Selnær Markussen.

Prisen for vedvarende energi i Danmark har igen slået bundrekord. Den danske projektudvikler Pure & Better Energy har gjort rent bord ved Energistyrelsens soludbud og skal opføre tre solcelleparker på i alt 21,6MW med et tillæg på blot 12,89 øre/kWh til markedsprisen. En pris der ikke blot er den billigste nogensinde i en dansk kontekst, men som også internationalt er lavere end de fleste solcelleprojekter i langt solrigere egne.

"Det sætter to fede streger under, at solenergi er konkurrencedygtigt, og at det er kommet for at blive i Danmark," konstaterer adm. partner i Better Energy, Mark Augustenborg Ødum.

Omregnet til kroner og ører ser den samlede støtteudgift til projektet ud til at lande på omkring 2,8 mio. kr. årligt. Det er blot 35 pct. af det, der var forventet, da udbuddet blev vedtaget sidste år. Samtidig er det også en pris, der umiddelbart ikke kun er historisk lav sammenlignet med andre solprojekter, men også i forhold til de landmøller, der typisk fremhæves som den billigste vedvarende energiform herhjemme.

Ganske vist er det ikke fuldstændigt sammenligneligt. De kommende solceller modtager kun cirka det halve af de 25 øre/kWh, som landmøller modtager under det aktuelle støtteregime, men til gengæld er tilskuddet garanteret i 20 år, hvor vindmøllerne støttes i 20.000 fuldlasttimer, der oftest vil betyde en markant lavere støtteperiode. Men Mark Augustenborg Ødum vurderer dog, at landvind prismæssigt er slået.

Mener landvind er slået

"Det mener vi. Sol er ved at være den billigste energiteknologi overhovedet. Men kombinationen mellem sol og vind er god, og når vi jo har meget vind, så må vi nu også få meget sol," konstaterer han.

En mindre del af udbuddet – 2,4MW – var i øvrigt åbent for bud fra Tyskland. Som tidligere omtalt indvilligede den danske og tyske regering i at køre et tværnationalt solcelleudbud mod at få EU-Kommissionens dispensation for landendes grønne støtteordninger.

For to uger siden resulterede det i, at den danske udvikler European Energy vandt samtlige 50MW i den "tyske del" af udbuddet. Med Pure & Better Energys sejr i den danske del skal hele udbuddet altså opføres i Danmark. At solenergi kan være konkurrencedygtigt med sydligere beliggende lande er umiddelbart ikke logisk, men det overrasker ikke Mark Augustenborg Ødum.

"Vi kan noget i Danmark med at få ting gjort effektivt og gøre det rigtigt. Vi har en fleksibilitet og effektivitet, der gør, at vi handler hurtigere og måske har en mindre maskine at løbe rundt, end mange af de relativt store tyske spillere, der kommer ud af forskellige industrikonglomerater," siger han.

Samtidig vurderer han dog, at interessen næppe har været uhyre stor fra tyske bydere for et udbud på 2,4MW. Af de 36 tilbud på samlet 79,45MW, udbuddet tiltrak, kom ingen af dem da heller fra Tyskland.

Tyskland betaler for at få opført 50MW sol i Danmark 

"Åbne udbud vil være en enorm fordel for Danmark"

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også