Dansk firma lun på at opstille solceller i Tjernobyl

Det offentligt-private selskab Nordic Power Partners ser på mulighederne for at opstille solceller i området ved det gamle sovjetiske atomkraftværk.
Foto: POLFOTO/LEHMANN MARTIN/arkiv
Foto: POLFOTO/LEHMANN MARTIN/arkiv

Det er i år 30 år siden, at verdens største atomkraftkatastrofe fandt sted.

I april 1986 indtraf atomulykken i Tjernobyl i Ukraine i det daværende Sovjetunionen, da reaktor nr. 4 eksploderede og sendte en sky af radioaktivt materiale ud i atmosfæren.

336.000 mennesker måtte evakueres fra området omkring Tjernobyl og genhuses andre steder, og siden har et område på 2.600 km2 omkring atomkraftværket, den såkaldte eksklusiv zone, ligget øde hen.

Men det kan et dansk selskab nu være med til at råde bod på.

I hvert fald kigger det danske udviklerselskab Nordic Power Partners, som er et joint venture mellem den private virksomhed European Energy og statens Klimainvesteringsfonden, på mulighederne for at opstille solcelleparker i den eksklusive zone.

Fra katastrofe til innovation

Nordic Power Partners var for nylig på besøg i området sammen med den ukrainske minister for naturressourcer, som offentliggjorde intentionerne for projektet på mindst 100 MW solceller.

"Verden er for længst begyndt på at forlade fossile brændsler og skifte til vedvarende energikilder... Investeringer i konstruktionen af af solcelleparker vil åbne en ny side i historien om udviklingen af vedvarende energi i Ukraine," udtalte den ukrainske minister Ostap Semerak til lokale medier.

Projektet er en del af ukrainernes planer om at gøre katastrofeområdet til en zone for "innovation og reform". Ministeren understregede, at alle lovmæssige forhindringer er fjernet for at kunne opstille solceller i området, og desuden har myndighederne sænket jordpriserne ved Tjernobyl med det formål at tilskynde udvikling af alternativ energi i området.

Endnu meget tidligt

Hos Nordic Power Partners ønsker man ikke at gå i detaljer om planerne, da man endnu er på et meget tidligt stadie.

"Vi kigger på mulighederne for et projekt i Tjernobyl, men endnu er det ikke konkret," lyder det i et kort svar fra selskabet til EnergiWatch.

Danskerne er dog ikke ene om interessen for Tjernobyl-området.

Forleden kom det således frem, at også to kinesiske selskaber planlægger at opstille solcelleparker i den eksklusive zone ved atomkraftværket.

GCL System Integration Technology og China National Complete Engineering Corp samarbejder ifølge Reuters således om et endnu større projekt end danskerne på hele 1GW. Det vil, hvis alt går vel, begynde med konstruktionen i slutningen af næste år.

Ifølge de ukrainske myndigheder er der mellem 1.800-1.900 timers sol i Tjernobyl-området om året.

Ukrainerne afslørede tirsdag verdens største flytbare metalstruktur, som er placeret over den fjerde ødelagte reaktor på atomkraftværket i Tjernobyl.

Gigantisk stålskelet dækker nu Tjernobyl-reaktor

Putin advarer om ukrainisk gasrov

Medie: EU godkender vigtig indgang for ny russisk gasledning

Lidegaard: Dansk-polsk gasrør kan stække ny russerledning

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også