Franskmænd lægger solpaneler i vejen

Første prøvestrækning på i alt 2800 kvadratmeter skal generere 280 kwh. Flere andre forsøg er på vej - bl.a. i Danmark.
JENS NIELSEN

Tagsten med indbyggede solceller, som Elon Musk fremviste for nylig, er kun én af flere måder at gemme solenergien af vejen på.

Det franske firma Colas har fundet på en metode, der både i overført og bogstavelig betydning gennem panelerne godt og grundigt af vejen.

Firmaet har længe arbejdet med at bygge solpanelerne ned i gader og stræder, og nu går de i gang med at gøre det i praksis. Den ekstra soliditet, som cellerne kræver, hvis de både skal kunne køres over og betrædes med høje hæle, har franskmændene bragt til veje ved hjælp af klar plastik. Selskabet siger, at man har udviklet en konstruktion, der kan tåle trykket fra selv en stor lastbil.

Det særlige ved Wattway, som den franske solvej er døbt, er, at den kan lægges oven på eksisterende vejbelægninger, fliser og fortove. Trods trykfastheden er panelerne kun 7 mm tykke og har en ru overflade, der skal kunne give vejgreb til både biler og og lastvogne.

Colas er netop gået i gang med at anlægge 100 forsøgsstrækningner med solpaneler indbygget i vejen. Strækningerne skal fordeles over det meste af verden.  

Danmark bliver et meget sandsynligt hjemsted til en del af forsøget, oplyser man hos Colas danske datterselskab.

"Vi er i aktuelt gang med at undersøge mulighederne for at få projektet til Danmark, og håber at kunne melde ud om resulatet i løbet af kort tid," lyder det fra Hans Oluf Krog, der er adm. dir. for Colas Danmark.

Første forsøgsstrækning, som kommer i drift, er ifølge Bloomberg ved at blive anlagt i landsbyen Tourouvre i Normandiet.

Ifølge de første meldinger kan forsøgsstrækningen her producere op til  280 kwh, når der er allermest sol – og allermindst trafik.

Panelerne er ikke billlige. De vil koste mellem 2000 og 2500 euro pr. kvadratmeter, men så er installation og service også inkluderet.

Mere om solvejen kan ses på selskabets hjemmeside for projektet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også