Vattenfall parat til at følge med Dong til USA

Dong Energy har i årevis haft succes med at være first mover på nye havvindmøllemarkeder. Det misunder man i Vattenfall, som kraftigt overvejer at følge med den danske rival ind på det spirende amerikanske offshore marked.
Foto: Jens Henrik Daugaard/Ritzau
Foto: Jens Henrik Daugaard/Ritzau

Dong Energy kan være på vej til at få følgeskab af sin største konkurrent på havvindmølleområdet, når det gælder selskabets entré på det amerikanske marked.

Svenske Vattenfall, som i de seneste år har indledt en direkte duel med det danske energiselskab inden for offshore vind, overvejer kraftigt at gå ind på det stadig helt unge marked i USA.

Det fortæller Ole Bigum Nielsen, ansvarlig for Vattenfalls offshore-projekter, til EnergiWatch.

For selv om svenskerne lige nu kun har fokus på Europa, så står Vattenfall på spring til et amerikansk eventyr, hvis den rigtige mulighed byder sig til:

"USA er klart noget, som vi følger meget tæt. Det er ikke noget, som står lige for, men omvendt er vi klar til at tage en hurtig beslutning, hvis det måtte vise sig, at det er det rigtige for os," siger han.

To kamphaner

Det er ingen hemmelig, at man i Vattenfall har ærgret sig meget over, at man for år tilbage ikke rykkede hurtigere med at komme ind på markedet for havvindmølleparker.

Dermed overlod man nemlig en stor spillebane til netop Dong, som har siddet solidt på tronen som verdens største udvikler af offshore mølleparker.

Som nævnt har svenskerne i de seneste år taget handsken op og udfordret deres danske kolleger – og det med betydelig succes. Vattenfall har således vundet en række store udbud og herunder endda på Dongs hjemmebane i Danmark.

Svenskerne har således sat sig på både Horns Rev 3, de kystnære mølleprojekter og seneste kronjuvelen over dem alle; den 600 MW store Kriegers Flak-park. Svenskerne vandt rettighederne til parken for næsen af bl.a. Dong og det til en pris på blot 37,2 øre pr. kWh, hvilket sikrede dem verdensrekorden på havvind fra... ja det giver sig næsten selv: Dong Energy.

Men på ét område er Dong dog stadig overlegen i forhold til Vattenfall, og det er i forhold at gå først ind i nye lande.

Først i USA og Asien

Dong har således qua sin lange offshore historik været blandt de første på en række europæiske markeder, og for nylig meldte selskabet også ud, at det har etableret et nyt kontor i Taiwan. Her vil danskerne udvikle fire havvindmølleparker, hvilket samtidig vil gøre Dong til europæisk pioner på det asiatiske marked.

Endelig har Dong som nævnt også gang i offshoreprojekter i USA – et marked, hvor der endnu kun er opstillet en enkelt lille park på 30 MW, men som mange mener kan blive et enormt vækstland på sigt. Dong har foreløbigt retten til to havvindmølleprojekter i det nordøstlige USA, som selskabet vil byde ind med i kommende udbudsrunder. 

Over for EnergiWatch erkender Vattenfalls Ole Bigum Nielsen da også, at svenskerne er misundelig over danskernes "first mover"-mentalitet, og at netop det spiller ind i selskabets overvejelser om det amerikanske marked.

Dong har haft fordele

"Det er klart, at det at være først er noget af det, vi tænker på og diskuterer. På den måde har Dong jo været meget proaktive og meget fremme på først det ene marked og så det næste marked. Det er klart, at det giver fordele og muligheder. Bestemt. Så det er med i vores overvejelser," siger han.

Hvornår kunne I finde på at gå ind i USA?

"Det er svært at være præcis omkring. Vi følger udviklingen meget, meget tæt. Vi har en løbende en dialog med nogle samarbejdspartnere, som vi har i USA. Vi har ikke konkrete planer her og nu, men omvendt; Skulle der dukke noget interessant op, så er vi også parate til at reagere med rettidig omhu," siger han og tilføjer, at "Asien også kunne være en mulighed."

Vattenfall har i øjeblikket havvindmølleaktiviteter i fem europæiske lande, men ifølge Ole Bigum Nielsen har selskabet også her kig på udvidelser.

Kriegers Flak rykker prisen for havvind med årtier

Analytiker: "Latterligt" lavt afkast på Kriegers Flak truer Dong Energy

Historiens laveste bud truer Dongs guldæg

"Jeg kan klart afmontere enhver tanke om, at vi leverer dumpingpriser"

Vattenfalls vanvittige vinderbud overrasker og bekymrer

Vattenfall: Forhåbentlig ser vi aldrig et lignende forløb

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også