EnergiWatch

Tidevands-anlæg overhaler kæmpe vindpark

To turbiner drevet af tidevandet blev i forleden koblet på Shetlandsøernes elnet. Dermed har anlægget overhalet en stor vindpark, der kun langsomt er ved at komme i omdrejninger.

Selv om en god, stærk vind udgør en af de mest righoldige naturressourcer på Shetlandsøerne, er det ikke vindmøller, men dieselgeneratorer, der skaffer øboerne strøm. Siden denne uge har en ny vedvarende energikilde imidlertid også givet et bidrag, skriver flere medier. Det skete, da en nedsænket 100 kW turbine i havet mellem de to nordligste øer Unst og Yell blev forbundet med en eksisterende turbine af samme slags, og til Shetlandsøernes elnet.

I alt kommer tidevandsanlægget til bestå af fem 100 kW turbiner opstillet – eller rettere: nedsænket – af selskabet Nova Innovation, skriver The Guardian.

Shetlandsøerne er ikke koblet på Storbritanniens elnet, og det er en del af forklaringen på, at de forblæste øer kun har meget få vindmøller. En anden er, at shetlænderne bare ikke synes særligt godt om møller. Voldsom lokal modstand, protestdemonstrationer og sagsanlæg har over flere omgange spændt ben for den planlagte 370 MW store landmøllepark Viking, der har været på vej siden 2009. Sidste år tabte møllemodstanderne ved Storbritanniens højesteret, og deres anmodning om at få sagen bragt for EU-domstolen er blevet afvist.

Aktuelt venter projektselskabet bag Viking parken, Viking Energy, på et planlagt kabel til 300 mio. pund (ca. 2,6 mia. kr.) til at forbinde Shetlandsøerne med Skotland, men dette skal først godkendes i London.

At tidevands-anlægget kom først på Shetlandsøernes elnet skal også ses i kontrast til, at flere bølgekraft-anlæg i Skotland tidligere er kuldsejlet.

Nova Innovation har tidligere søsat et tidevandsanlæg I Skotland. Selskabet samarbejder med det belgiske energiselskab ELSA SA, og parterne har tilsammen hældt 3,7 mio. pund – primært EU-penge - i tidevandsanlægget på Shetlandsøerne.

Tidevandskraften er særligt stor i farvandet omkring Shetlandsøerne – men det samme er vindkraften. Selv på land har små møller tidligere sat verdensrekord i effektivitet, og det samme vil Viking parken sikkert kunne gøre, lyder det fra Viking Energy. Når den engang kommer op at stå.

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere