Flydende salt leverer solenergi døgnet rundt

Amerikansk teknologi kan levere solenergi 24 timer i døgnet ved hjælp af energiopbevaring med flydende salt. Selskabet bag teknologien oplever i øjeblikket stor succes over hele verden.
Foto: Pr
Foto: Pr

100 kilometer fra Area 51 i USA ligger der en atypisk solcellepark, der er næsten ligeså utrolig som rumvæsner. For ved hjælp af smeltet salt har selskabet bag parken fundet en måde at opbevare energi på. Metoden har nu vist sig så stabil og succesfuld, at selskabet bag er involveret i projekter i hele verden.

Parken hedder Cresant Dunes og producerer 110 MW gennem solceller. Men det virkelige interessante er, at parken har vist sig i stand til at opbevare energien.

Selve parken benytter sig af den såkaldte CSP-teknologi. Her er det spejle, der følger solen og sender strålerne mod toppen af et tårn, der er placeret i midten af alle solcellerne. Netop dette tårn indeholder hemmeligheden bag det, som selskabet bag parken, SolarReserve, ifølge The Guardian beskriver som "den mest avancerede energi-opbevarings-teknologi."

Teknologien bag

Inde i tårnet er der et lager af kalium og natriumnitrat på omkring 25.000 tons. Det bliver opvarmet til 288 grader, hvilket gør, at saltet smelter og får en konsistens, der minder om en klar vand-agtigt væske.

Denne væske cirkulerer så rundt inde i nogle smalle og tynde rør, der leder væsken op til tårnets top. Her stiger væskens temperatur kraftigt, når den møder sollyset, som solcellespejlene reflekterer mod tårnet. Her bliver væsken opvarmet til 560 grader, inden den flyder tilbage ned i tårnet og ender i en stor tankbeholder, hvor det bliver opbevaret.

Det smeltede salt, kalium og natriumnitratet, fastholder varmen effektivt inde i tankbeholderen. Og når energien er påkrævet, bliver varmen omdannet til elektricitet. Det sker ved, at det smeltede salt bliver sendt gennem en varmeveksler, der koger vand. Dampen fra det kogende vand driver så en traditionel dampturbine. På denne måde kan Crescent Dunes levere strøm til 75.000 boliger i delstaten Nevada, selvom solen er gået ned.

Parkens energilager er så stort, at det kan rumme hele den daglige produktionskapacitet - op til 1100 MWh.

Hvis energien ikke bliver brugt, kan det i princippet opbevares i måneder.

Kan udfordre alle

Til The Guardian forklarer Kevin Smith, der er adm. direktør hos SolarReserve, at han ikke blot mener, at den her form for koncentreret solenergi, CSP, er en erstatning for traditionelle solceller, men en decideret udfordrer til de konventionelle brændstoffer.

"Det er virkelig et alternativ til fossilt brændstof og endda nukleare. Man kan ikke levere strøm til en hel by kun med PV og vind, men det kan man med koncentreret solenergi, fordi du kan lagre det," siger Kevin Smith til The Guardian.

Solparken Crescent Dunes begyndte at køre kommercielt i slutningen af 2015, og SolarReserve er i dag involveret i projekter over hele verden med deres lagrings-teknologi.

Global efterspørgsel

I Sydafrika ved Postmaburg skal SolarReserve levere sin lagrings-teknologi til en park kaldet Redstone. Her er der tale om en 100 MW stor park, hvor lagret kan rumme 12 timers produktion, eller hvad der svarer til 1200 megawatt-time.

Selskabet er også involveret i et projekt i Chile i en solpark kaldet Copiapó. Her skal Solarreserve ligeledes levere deres teknologi med smeltet salt. Parken vil producere i alt 260 MW, men halvdelen vil komme fra traditionelle PV-solceller. I Chile vil energilageret rumme 14 timers produktion, eller hvad der svarer til 1820 megawatt-time.

SolarReserve kunne fornyeligt også præsentere et samarbejde i Kina. Her skal selskabet arbejde sammen med Shenhua Group Corporation, som er verdens største leverandør af kul, om en solpark, der skal producere 1.000 MW. Igen vil Solarreserves opbevaringsteknologi være nøglen i parken.

"SolarReserve er begejstrede for muligheden for at hjælpe Kina til at møde sit mål i reduktionen af emissioner ved at arbejde sammen med verdens største kulselskab i dennes udvidelse til solenergi på stor skala," sagde Kevin Smith i pressemeddelelse i forbindelse af offentliggørelsen af samarbejdet og fortsatte:

"Vores 1.000 MW-samarbejde med Shenhua er på en størrelse, der vil føre til væsentligt lavere omkostninger, mens det samtidig bidrager med ren og vedvarende energi til Kinas voksende energibehov. Det her en kun en del af Kinas planer om at bygge 10.000 MW CSP over de næste fem år."

SolarReserve, der blev stiftet i 2008, beskæftiger sig ikke kun med CSP-teknologi, men har også 3 parker med almindelige pv-solceller.

USA tager tigerspring inden for el-lagring

Tesla-chef opkøber fætres solcelleselskab i milliardhandel

Statoil lancerer grøn milliardfond

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også