EnergiWatch

Statoil lancerer grøn milliardfond

Den norske oliekoncern nedsætter venturefond, der over en årrække skal investere i grønne projekter.

Foto: Scira

Olieselskaberne verden over har i disse tider ikke megen lyst til at foretage investeringer inden for eget ressortområde. Til gengæld lancerer Statoil nu en fond, Statoil Energy Ventures, der "over en periode på fire til syv år" skal investere 1,8 mia. norske kr. (1,3 mia. kr.) i grønne energiprojekter. Det oplyser selskabet i en meddelelse.

Krakilere vil dog muligvis indvende, at det ikke kun er tidshorisonten olieselskabet ikke er helt skarp på. Men at nordmændene også savner lidt skarphed på sit fokus og på, hvor langt pengene strækker i den grønne butik. I løbet af den fire-syvårige periode kan dele af den gode milliard således investeres i f.eks. havmøller, landmøller, solenergi, energilagring, energitransport, energieffektiviseringersprojekter og smartgrids, opremses det.

Led i ny division

Fonden er dog heller ikke møntet på at støtte den helt store havpark eller elkablet til Amerika. Det er derimod mindre startup-virksomheder, der kan få del i fondens penge mod at lade Statoil komme med ind i maskinhuset.

"Statoil Energy Ventures sigter efter at være en attraktiv partner for vækstvirksomheder. Vi tilbyder en stærk finansiel muskel og er klar til at investere i tre strategiske områder: Understøttelse af nuværende operationer inden for renewables, positionering i grønne vækstmuligheder og udforskning af nye teknologier og forretningsmodeller med høj gennemslagskraft," siger direktøren for Statoils nye fond, Gareth Burns.

Fonden etableres som led i Statoils nye forretningsdivision New Energy Solutions, der blev lanceret sidste år. Formålet med den division var netop at etablere et supplement til den olie og gas, der ikke har haft det så pokkers nemt siden efteråret 2014.

Nordmændene er da også involveret i en række grønne projekter inden for især havvind. Både i det mindre og eksperimenterende, som flydevindsprojektparken Hywind i Skotland, som i det større, al den stund at Statoil er medejer af verdens største havmølleprojekt, Dogger Bank.

Statoil vælger afgørende leverandør til flydende vindmøller

Gigantisk britisk vindpark rykker nærmere

 

Forsiden lige nu

Schlumberger og Subsea 7 laver nyt samarbejde

De to offshoreserviceselskaber Schlumberger og Subsea 7 er i forhandlinger om et nyt joint venture, der skal bygge videre på et eksisterende samarbejde om at tilbyde services både på og under vandoverfladen.

Hvem er Årets Energibombe?

Energiselskabet Aura har lavet en ny pris, der skal uddeles til ”en ildsjæl” blandt selskabets andelshavere.

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere