Norsk kapitalfond gafler tre danske vindfirmaer

Den norske kapitalfond Verdane Capital køber vindmøllefirmaerne Polytech, JSB Group og Jupiter Group. Selskaberne skal fortsætte enkeltvis og på vækstjagt med ny kapital i ryggen.

Den norske kapitalfond Verdane Capital VIII har købt tre danske vindmølle-virksomheder. Det oplyser fonden til EnergiWatch.

De danske selskaber har tilsammen over 1.600 ansatte i Danmark og i udlandet og er underleverandører til forskellige dele af vindindustrien.

De opkøbte virksomheder er:

  • Polytech med base i Bramming, som bl.a. laver forskellige komponenter til møllernes vinger.
  • JSB Group fra Ringkøbing, som producerer forskellige konstruktionsforstærkninger til vinger.
  • Jupiter Group fra Køge, som er leverandør af såkaldte nacelle- og spinner-covers.

Selskaberne har hidtil haft forskellige ejerkonstruktioner, men bag dem har hovedsagligt stået investeringsselskabet Pentaco Partners, som efter finanskrisen og nedturen i vindmøllebranchen gik på rov efter opkøbsmodne vindselskaber og senest gik ind i JSB Group i 2012.

Efterfølgende er selskaberne blevet sat samlet til salg, og her har de tre virksomheder været et særdeles attraktivt opkøbsemne for den norske kapitalfond, som længe har ønsket at komme ind på det danske marked.

"Energi passer rigtig godt til Verdanes kompetencer, og samtidig er der tale om tre sunde virksomheder, som alle har den rigtige størrelse, og som alle har en god indtjening og store vækstmuligheder," siger Michael Fiorini, tidligere CFO i A. P. Møller-Mærsk, som siden 2014 har stået i spidsen for Verdanes danske satsning, til EnergiWatch.

De tre opkøbte virksomheder havde i deres seneste regnskaber samlet en driftsindtjening på 54 mio. kr. og leverede samlet et overskud på 75 mio. kr. Den samlede en egenkapital i selskaberne lyder på 201 mio. kr. Prisen for overtagelsen vil hverken sælger eller køber ud med, men i norske medier er blevet spekuleret i en pris på et stykke under en milliard norske kroner, hvilket vil sige et stykke under 800 mio. danske kr.

Kapitalindsprøjtning og kompetencer

Michael Fiorini oplyser, at det er hensigten, at de tre selskaber skal køre videre, som selvstændige selskaber, ligesom også ledelserne fortsætter.

Verdane mener dog, at der er ligger synergier i de tre selskaber, som man vil kunne høste, bl.a. fordi de alle tre leverer løsninger til nogle af de samme kunder. Det vil bl.a. sige Vestas, Siemens og GE.

Derudover er der en fællesnævner for de tre selskaber, som er, at selskaberne har brug for en kapitalindsprøjtning, hvis de skal videre i deres udvikling og ekspandere endnu mere internationalt.

"Men de har også alle sammen behov for mere end penge for at komme til næste niveau, som i vidt omfang har noget at gøre med yderligere internationalisering og i det hele taget at få flere kunder ind i butikken. Det er det, som Verdane har været gode til med en række andre virksomheder, som de har købt," fortæller Michael Fiorini.

Uden at være for specifik siger han videre, at Verdane går efter to-cifrede vækstrater for de tre opkøbte selskaber, som forventes at blive i fondens portefølje i klassiske 5-7 år, som er normalt for kapitalfonde.

Hos Polytech fra Bramming ser man da også frem til at få flere finansielle kræfter via de nye ejere.

”Vi ser frem til samarbejdet med Verdane, som vil give os musklerne til at kunne fortsætte vores vækstrejse, vi allerede har påbegyndt over de seneste tre år. Med det nye ejerskab kan vi i højere grad fokusere på innovation og på de tungere udviklingsopgaver til vores vindkunder,” udtaler topchef Mads Kirkegaard i en meddelelse sendt til EnergiWatch.

Forskellige strategier på vej

Michael Fiorinis kollega, Emanuel Johnsson fra Verdane i Stockholm, fortæller, at de konkrete strategier først skal til at udformes sammen med de danske ledelser i de tre firmaer. Han understreger dog, at selv om selskaberne har en række ligheder, så er de meget forskellige, og derfor vil deres ekspansionsmuligheder også være med hvert deres sigte:

"F.eks. når det gælder Polytech er det mere på produktudviklingssiden, at vi ser store muligheder, mens det hos JSB og Jupiter handler mere om geografisk ekspansion," siger Emanuel Johnsson til EnergiWatch.

Johnsson fortæller videre, at Verdane længe har haft kig på vindmøllebranchen, og at der er mange grunde til, at kapitalfonden har slået til netop nu.

"På et makro-niveau er der mange ting, som går vindenergiens vej. Det er lige fra fremgang inden for offshore, mange projekter i Asien, en forlænget PTC i USA og til klimaaftalen fra Paris," forklarer Emanuel Johnsson.

"Og kigger man samtidig ned i de tre selskaber, er de alle ledere inden for deres egne nicher og har præsteret meget flot med høj vækst over en årrække."

Måske appetit på mere

Selv om kapitalfonden kan finde på mange ting, som går vindindustriens vej i disse år, så er branchen dog også udfordret af de ekstremt lave råvarepriser og af presset fra kunderne til at levere lavere priser for at få omkostningerne på vind ned.

Emanuel Johnsson mener dog, at Verdane har fundet nogle modstandsdygtige investeringsobjekter i de tre danske vindselskaber:

"For os har det været vigtigt, at virksomhederne har nogle kernekompetencer, hvor de er involveret i hele produktcyklussen, og at de har disse kompetencer in-house. Det gør casen mere attraktiv for os og gør os mere trygge, til trods for de udfordringer der er i markedet. Endelig ved vi, at det ikke er virksomheder, som kun kan levere i opgangstider."

Faktisk ser Verdane så mange muligheder i vindbranchen, at Emanuel Johnsson ikke vil afskrive muligheden for at føje flere selskaber i møllesektoren til porteføljen.

"Vi er åben over for flere opkøb i vindbranchen, men kun hvis det giver mening i forhold til de selskaber, vi har," siger Emanuel Johnsson.

Verdane forvalter fem fonde for i alt 6,5 mia. norske kroner.

Verdanes opkøb i tal - selskabernes 2015-regnskaber:
 

Mio. kr. Polytech JSB Group Jupiter Group  I alt
Bruttoresultat 97 84 33 214
Ebit 37 10 7 54
Resultat 26 20 29 75
Egenkapital 57 74 70 201

 

Jupiter Group opgiver udkantsdanmark

Lille offshore-firma snor sig gennem presset oliesektor

Underleverandører frygter omkostninger ved nye gigamøller

Erfaren LM-chef skifter spor

Vindorganisationer samler eksport-aktiviteter

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også