EnergiWatch

Underleverandører frygter omkostninger ved nye gigamøller

Mens de store vindmølleproducenter alle arbejder i retning af større og større møller, så vækker udviklingen bekymring hos underleverandørerne. Større møller giver et mindre marked, hvilket kan øge omkostningerne, lyder det.

Foto: Vestas

Det er langt fra sikkert, at større og større offshoremøller er ensbetydende med lavere pris på energi. Sådan lyder det fra en kreds af underleverandører, der tirsdag deltog i årsmødet Wind Energy Denmark 2015.

”Hvis det er rigtigt, at vi inden for en overskuelig fremtid bevæger os mod møller på 20 MW, så er det reelt lige med et marked på omkring 80 møller globalt årligt. Det bliver en kæmpe udfordring i forhold til at sikre den masseproduktion, der ellers skal bidrage til at bringe omkostningen ved energi ned,” siger Jens Kristensen, adm. direktør i Jupiter Group.

Selv om 20 MW møller langt fra er lige om hjørnet, har flere store vindmølleproducenter allerede nu luftet tanker om, at næste generation af offshoremøller vil befinde sig i kategorien 10 MW eller større. Hvornår møllerne bliver en realitet er dog langt fra afklaret, lige som de kommende gigantmøller byder på en række hidtil usete udfordringer for branchen.

”Hvem skal for eksempel lave investeringerne i de meget store maskiner, der bliver behov for. Der bliver brug for meget lange forpligtigelser mellem producenter og underleverandører, hvis der skal findes midler til de nødvendige investeringer. Transport bliver ligeledes en stor udfordring – hvis vi skal lave meget store tårne, så må vi finde et produktionssted, hvor vi ikke behøver at transportere tårnene via vejnettet, men kan producere direkte på havnen lige ved kajen,” lød det fra Jens Pedersen, adm. direktør i Welcon A/S.

Få møller gør storskala svært

Formålet med de større møller er set fra producenternes side netop at bringe omkostningerne ned. Færre møller i en offshore park er lige med lavere omkostning ved opsætning og ved service, lyder rationalet. Målet for 2020 er således at nå en kilowatttimepris på 10 eurocent (74,6 øre), har Michael Hannibal, direktør for Siemens Offshore, tidligere udtalt.

Men de store, fremtidige møller kan dog komme til at sætte underleverandørerne i en vanskelig situation.

”Når man reducere volumen, så får du ingen stordriftsfordele. Vi må finde en måde, hvor man deler teknologi, ellers kan det ikke lade sig gøre. Vi kan ikke som underleverandører selv betale for standardiseringen, for de muskler har vi ikke,” siger Søren Niebuhr, medejer af Niebuhr Gears .

Enkelte mølleproducenterne har ifølge Søren Niebuhr taget skridt i retning af standardisering, men langt mere kan gøres.

”Vi bidrager gerne, men det kræver, at de store vindmølleproducenter tager ansvar for at gå forreste. Vi har set det delvist på eks. Vestas V112, hvor man har standardiseret en række komponenter på tværs af udgaver. Hvis ikke får et mere standardiseret design på tværs af mølleproducenterne, så kan jeg godt være bekymret for, hvordan vi skal få økonomi i det, når vi får langt større møller i meget lavere volumen i fremtiden.”

Også service bliver ramt

Det er ikke kun producenterne af udstyr, der forudser et øget behov for ens standarder, efterhånden som offshoremøllerne bliver større og større. Også servicebranchen mener, at behovet for mere ens møller vokser, i takt med at møllerne bliver højere og højere.

”Vi må gå mere og mere i retning af standardisering og lade os inspirere af andre brancher. Containerbranchen har i dag helt ensartede standarder, og kunne man ikke gøre det samme i vindbranchen, så for eksempel naceller og andre elementer blev designet efter de samme standarder. Det ville gøre det væsentligt billigere i forhold til logistik og service,” lød det fra Torsten Jalk, adm. direktør i DBB Jack-Up, i debatten på Wind Energy Denmark.

Officielt: Kæmpe Vestas-projekt afvist

Udvikler udsætter Vestas-ordre

Forsiden lige nu

Schlumberger og Subsea 7 laver nyt samarbejde

De to offshoreserviceselskaber Schlumberger og Subsea 7 er i forhandlinger om et nyt joint venture, der skal bygge videre på et eksisterende samarbejde om at tilbyde services både på og under vandoverfladen.

Hvem er Årets Energibombe?

Energiselskabet Aura har lavet en ny pris, der skal uddeles til ”en ildsjæl” blandt selskabets andelshavere.

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere