Danmark skal lære USA om vindenergi efter håndtryk med Obama

"Som frontløber på området har vi en enestående mulighed for at øge vores eksport af grøn energiteknologi betragteligt," siger Lars Løkke Rasmussen, der har underskrevet en aftale om vidensdeling på det amerikanske vindmarked.
Foto: London Array
Foto: London Array
RITZAU FINANS

Det er mere end blot håndtryk og gode minder, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) får med hjem fra USA.

Med i kufferten er en underskrevet aftale med USA om, at Danmark stiller sin viden om vindenergi til rådighed for de amerikanske myndigheder.

Og det er noget, der vækker glæde i den danske delegation, som er med på besøget. Sammen med delegationer fra de øvrige nordiske lande sætter de sig til bords under en statsmiddag med den amerikanske præsident, Barack Obama.

"Den grønne omstilling har momentum i USA lige nu. Det skal vi udnytte i Danmark. Som frontløber på området har vi en enestående mulighed for at øge vores eksport af grøn energiteknologi betragteligt," siger Lars Løkke Rasmussen i en skriftlig kommentar.

Lykketoft frygter republikansk præsident

Danmark er blandt de førende lande inden for vindenergi, og derfor vil USA trække på Danmarks erfaring med havvindmøller.

Derfor har Danmark underskrevet aftalen med USA, så der kan sættes gang i vindmøllevingerne ud for de amerikanske kyster.

"Målet er at skabe vækst og arbejdspladser på begge sider af Atlanten. Dong er eksempelvis allerede ved at etablere sig i staten Massachusetts, hvor amerikanerne arbejder på at opføre USA's første havvindmøllepark," siger statsministeren.

Landbaseret vindenergi er den hurtigst voksende energikilde i USA, og Det Hvide Hus ønsker at sætte gang i indsatsen for havvindmøller også.

Danmark og USA indgår aftale om havvind

Selve mødet med Barack Obama varede to timer og kredsede om fem emner: sikkerhed, klima, migration, global udvikling og handel.

Statsministeren vil også bruge besøget i Washington til at fremme mulighederne for dansk erhvervsliv i USA.

Det skal ske ved at genetablere et netværk af kongresmedlemmer med særlig interesse i at styrke samarbejdet med Danmark og dansk erhvervsliv.

Lilleholt: Masser af danske arbejdspladser i Paris-aftale

Lykketoft: Forståelsen for klimaproblemerne er større end nogensinde

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også