Vestas har forgyldt aktionærerne i 2015

Aktionærerne i Vestas kan se tilbage på et gyldent 2015 med massive kursstigninger.
Foto: Vestas, PR
Foto: Vestas, PR
RITZAU FINANS

Aktien i den danske vindmølleproducent er steget ikke mindre end 113 pct., hvilket gør den til en af årets mest stigende på det danske aktiemarked.

Fremgangen er ikke kommet ud af ingenting. Selskabet har i den grad formået at overbevise investorerne, hvilket først og fremmest er sket i forbindelse med offentliggørelsen af årets kvartalsregnskaber, men også en imponerende strøm af nye ordrer.

Starter med skuffelse

I forbindelse med årsregnskabet for 2014 i februar kom Vestas med administrerende direktør Anders Runevad i spidsen med en forventningsprognose, der skuffede markedet, og på regnskabsdagen fik investorerne til at handle aktien 8,6 pct. ned i 262,10 kr.

Det var til trods for, at historikken med Runevad og Vestas' bestyrelsesformand Bert Norberg talte for, at man hellere vil melde forsigtigt ud - og så senere opjustere - end at risikere at skulle ud at skuffe markedet med en nedjustering.

Udspillet fra Vestas var en omsætning i 2015 på minimum 6,5 mia. euro og en driftsmargin (EBIT) før særlige poster på minimum 7 pct.

"Det er minimumsforventninger, som vi også understreger. Vi er meget tidligt på året, så på det her tidspunkt må vi give minimumsforventninger," sagde Anders Runevad dengang Ritzau Finans.

Første opjustering

Man skulle da heller ikke længere frem end til regnskabet for første kvartal, før Vestas opjusterede forventningerne. Nu var målet for året en omsætning på minimum 7,5 mia. euro, mens forventningen til driftsmarginen var løftet til minimum 8,5 pct., fremgik det af regnskabet 6. maj.

"Vi havde forventet, at Vestas ville opjustere sine forventninger, men er positivt overrasket over størrelsen," lød det fra senioranalytiker Janne Vincent Kjær fra Jyske Bank efter regnskabet.

På aktiemarkedet blev regnskabet belønnet med en stigning på 3,5 pct. til 325,90 kr. Mere behersket var reaktionen på regnskabet for andet kvartal 19. august, hvor Vestas ellers leverede en stærkere omsætning og indtjening end ventet, men selskabet fastholdt imidlertid prognosen for hele året.

Årets største kursdyk

Dagen efter regnskabet oplevede Vestas' aktie dog årets største nedtur med et fald på hele 8,1 pct. til 355,4 kr. på en dag, hvor det danske eliteindeks C20 Cap faldt 3,2 pct. på usikkerhed om de amerikanske renteudsigter. Udover den generelt sure stemning på markedet den dag var Vestas-aktien ramt af, at analytikerne hos Credit Suisse sænkede anbefalingen af aktien til "underperform".

Siden har aktien dog langt fra underperformet, og i regnskabet for tredje kvartal 5. november opjusterede Vestas for anden gang i år forventningerne til hele året til en omsætning på 8,0-8,5 mia. euro og en driftsmargin på 9-10 pct.

"Vi er stolte af både ordreindgang, omsætning, vores driftsresultat og de pengestrømme, vi genererer," sagde Vestas' finansdirektør, Marika Fredriksson, ved den lejlighed i et interview med Ritzau Finans.

Investorerne var også begejstrede og handlede på regnskabsdagen aktien op med 5,2 pct. til 414,10 kr. Siden da er aktien fortsat med at kravle højere, hvilket udover regnskaberne også er understøttet af en fortsat solid ordreindgang.

Frem til medio december har Vestas haft en samlet ordreindgang i år på 7318 megawatt, hvor 2014 til sammenligning bød på en ordreindgang på 6544 megawatt. En hjælpende hånd for stemningen omkring aktien fik selskabet i december også fra den klimaaftale, som det lykkedes verdens lande at blive enige om på COP15 i Paris.

"Aftalen, som blev indgået i Paris, er et stort skridt i den rigtige retning og vil medvirke til, at det momentum, som vindenergi og andre bæredygtige energiløsninger har opbygget de seneste par år, kan fortsætte og dermed styrke det eksisterende fundament for bæredygtige investeringer," sagde Morten Dyrholm, Vestas' vicepræsident for Public Affairs, efter aftalen kom i hus.

Hen mod årets afslutning handler Vestas-aktien omkring 483 kr., hvilket værdisætter selskabet til 108,3 mia. kr. I årets løb er Vestas-aktionærerne med stigningen fra 226,50 kr. dermed samlet set blevet forgyldt med rundt regnet 57,5 mia. kr. i ekstra børsværdi.

Mere kan være på vej. I hvert fald er analytikerne generelt positive på afkastmulighederne i Vestas-aktien også fremadrettet. Ud af 23 analytikere anbefaler de 14 ifølge Bloomberg News "køb" på aktien, mens fire anbefaler "hold" og fem "sælg".

Vestas får årets mandelgave på 198 MW

Vestas henter stor skotsk julegave

Gamesa henter mellemamerikansk ordre

Året i opkøb og andre julegaver

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også