Runevad åbner for "ekstra udbytte"

Vestas-topchefen siger nu, at selskabet måske letter ekstra meget på låget til den bugnende pengetank.

I begyndelsen af 2015 endte 12 års udbyttetørke for de hårdtprøvede Vestas-aktionærer.

Her udbetalte den danske vindmølleproducent et udbytte for det stærke 2014-regnskab på 0,52 euro (3,90 kr.) pr. aktie til aktionærerne svarende til 29,5 pct. af nettoresultatet på 392 mio. euro (2,9 mia. kr.). Det var mere, end analytikerne havde forudset, og nu lægger topchef Anders Runevad op til, at der også kan være en fest i vente efter et 2015, som ser ud til at blive et rekordår for Vestas.

I et interview med Bloomberg fortæller topchefen, at det er vigtigt, at selskabet - som i 2012 var tæt på konkurs - er solidt polstret økonomisk, da det bl.a. sikrer tillid hos kunderne. Men nogle af de 1,7 mia. euro (12,7 mia. kr.), som selskabet har stående i banken, kan også komme aktionærerne til gode, understreger han:

"Vi udelukker ikke enten en ekstra udbyttebetaling eller aktietilbagekøb på dette tidspunkt," siger den ellers forsigtige Runevad, som omvendt ikke ser for sig, at Vestas skulle bruge pengene på opkøb, som da tyske Nordex for nylig overtog spanske Acciona.

Stærke signaler

Spørger man Jacob Pedersen, Vestas-analytiker i Sydbank, mener han, at der er tale om utroligt stærke signaler fra Anders Runevad. Også selv om det allerede er forventningen i markedet, at Vestas igen i år vil betale udbytte på grund af de stærke nøgletal og politikken om at udlodde 25-30 pct. af nettoresultatet.

"At man så kan varsle med et ekstra udbytte eller aktietilbagekøb, det er jeg overbevist om, at aktionærer tager rigtig godt imod," siger han til EnergiWatch.

Han mener dog, at udmeldningen fra Runevad primært skal forstås som et vink om, at Vestas muligvis skruer op for udbyttet - eventuelt sammen med et aktietilbagekøb - ved aflæggelsen af 2015-årsregnskab. Derimod virker et egentlig ekstraordinært udbytte eller aktietilbagekøb ved det kommende regnskab for tredje kvartal trods alt til at være for tidligt og næsten for godt til at være sandt, mener han.

Desuden kan der inden udgangen af året komme en afklaring af den vigtige skatterabatordning for vindenergi i USA, som er Vestas' nøglemarked, men hvis fremtid svæver i det uvisse.

"Derfor tror jeg, at Vestas klapper hesten, til man har overblik over, hvad der sker i USA i 2017. For går vi ind i 2016, hvor der pludselig ikke kommer nogle nye ordrer fra USA til 2017, så vil det lægge et umanerligt hårdt pres på arbejdskapitalen hos Vestas, fordi man ikke får de forudbetalinger, som normalt er forbundet med ordrerne."

Ekstraordinært betyder ekstraordinært

Jacob Pedersen vil ikke spå om størrelsen af et muligt Vestas' udbytte ved årsregnskabet for 2015. Men han siger dog alligevel, at de foreløbige tal for året og selskabets egne forventninger til 2015 også tyder på, at "der bestemt er plads til at udlodde ganske pæne beløb"

"også mere end bare det almindelige udbytte, som står i udlodningspolitikken," siger han.

Uanset hvordan et "ekstra udbytte" skal forstås, mener Jacob Pedersen dog, at aktionærerne på længere sigt ikke skal blive for forvente.

"Aktionærerne skal nok være forberedt på, at ekstraordinært i Vestas-terminologi rent faktisk betyder ekstraordinært," siger han og henviser til, der er selskaber, som foretager ekstraordinært udbytte eller aktietilbagekøb så ofte, at det mere bliver reglen end undtagelsen.

"Men for Vestas i det volatile marked, hvor man ikke ved, om har USA i nogle år, der skal man ikke forvente, at et ekstraordinært udbytte er noget, der gentager sig år efter år."

Vestas i asiatisk storaftale

GE og kinesere i fælles afrikansk front

Store Vestas-kunder presser serviceforretningen

USA vil udbyde kæmpe havvindfelter til efteråret

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også