Verdenskort: Her kæmper vindselskaberne om patenter

EnergiWatch har kortlagt, hvor vindmølleselskabernes jagt på teknologisk dominans har udspillet sig gennem mere end 35 år. Se her, hvilke lande kampene står i.
Foto: MHI Vestas Offshore Wind
Foto: MHI Vestas Offshore Wind

Jagten på at sikre sig retten til de teknologiske forspring i vindmølleindustrien er for længst gået ind, og i løbet af de sidste 15 år er antallet af lande, hvor vindmølleproducenter og underleverandører optager mange patenter, blevet længere og længere.

Det viser en gennemgang af mere end 109.000 patentansøgninger inden for vindmølleteknologi, EnergiWatch har foretaget.

Tilbage i midten af 90'erne var der hvert år mellem 7 og 9 lande, hvor der blev ansøgt om mange patenter. Gennem de sidste fem år er listen næsten fordoblet til mellem 14 og 15 lande.

Den globale vindmølleindustris verdenskort er med andre ord blevet større.

Siemens overhaler Vestas i teknologisk kapløb

Før årtusindeskiftet blev de teknologiske og juridiske kampe udspillet i lande som Danmark, Storbritannien, USA, Rusland, Kina, Australien Japan og Tyskland, men omkring år 2000 kommer lande som Sydkorea og Frankring til. I 2003 melder Østrig sig på banen og i 2004 og 2008 bliver henholdsvis Ukraine og Taiwan en del af listen.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Kortet viser hvor mange vindmøllepatenter, der er forsøgt optaget i et givent land i et givent år. Destor mere mørkeblåt et land er, desto flere ansøgninger. Du kan trække i skyderen øverst for at ændre årstallet.

Er du på mobilen se grafikken her. Du kan finde en større version af kortet her.

 

Data til undersøgelsen er indsamlet fra det fælleseuropæiske patentregister i slutningen af februar i år. Datbasen indeholder også ansøgninger fra resten af verden. At et land har mange ansøgninger vil i opgørelsen sige, at antallet af ansøgninger i et bestemt land ligger omkring eller over tredje kvartil det pågældende år.

Opgørelsen viser også, at Norge i løbet af fem til seks år i begyndelsen af nullerne var et attraktivt sted for selskaberne at søge om patenter, særligt men henblik på teknologi inden for rotorer og vinger, gearkasser og kontrol af møllerne.

Fra aldrig tidligere at have været på vindmølleindustriens teknologiske verdenskort, er Brasilien siden 2002 blevet et fast inventar på toplisten.

Kigger man nærmere på, hvem der har ansøgt om patenterne i de forskellige lande, tegner der sig et klart billede af, at det er de store mølleselskaber, som går forrest med flest ansøgninger. Det er selskaber som General Electic, Siemens, Vestas, Enercon (fremgår i opgørelsen under selskabets grundlæggers navn, Aloys Wobben, red.), Gamesa, Senvion, Suzlon og Mitsubishi. Men også de mindre selskaber som Nordex, Alstom og Hitachi er til stede, ligesom skoven af underleverandører til vindmølleindustrien er tungt repræsenteret.

Her er selskaber som danske LM Vind Power, tyske ABB og Bosch samt Hansen Transmissions med i hovedfeltet.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Er du på mobilen se grafikken her.

I grafikken er det oplistet, hvor mange patenter inden for vindmølleteknologi selskaber og privatpersoner i de 20 mest aktive lande har ansøgt om. Opgørelsen her går tilbage til midten af 70'erne, men det er ikke før midtfirserne, at der findes et nævneværdigt antal patentansøgninger.

Her er vindindustriens største patentjægere

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også