USAs hær opfinder billigere og bedre solceller

En ny opfindelse bliver omtalt som et gennembrud i forskningen.
Foto: Mainstream Renewable Power
Foto: Mainstream Renewable Power

De teknologiske landvindinger inden for vedvarende energi er måske på vej til at få hjælp fra uventet hånd.

Normalt er det missiler og flykomponenter, forsknings- og udviklingsenheden i Redstone Arsenal i delstaten Alabama beskæftiger sig med, men efter længere tids forskning i mere effektive solceller har holdet nu optaget et patent på en ny teknologi. Det skriver forsvaret på sin hjemmeside.

Ifølge forskerholdet selv bliver de nye solceller både mindre, mere robuste og billigere end de nuværende.

"Dette er et rigtig godt eksempel på, at nogle af vores programmer kan finde anvendelse i både den millitære og den civile sektor," mener Wayne Davenport, der er en del af forskningsprojektet uden dog nærmere at komme ind på, hvordan man vil udnytte opfindelsen kommercielt.

Han omtaler også de nye solceller som "et gennembrud i forskningen."

Stærkere og mere effektive

De solceller, som bliver solgt på markedet i dag, er omkring lige så tykke som et sandkorn. Forskerne i den amerikanske hær hævder, at deres design er omkring 1.000 gange tyndere.

Næsten alle traditionelle solceller benytter sig udelukkende af enkeltkrystaller lavet af silikone, men disse absorberer kun en lille del af lys-spektret i solstrålerne. Det problem tager den nye opfindelse livtag med ved at indskyde et meget tyndt lag metal - fx. sølv i selve solcellen. Det betyder, at der kan omdannes meget menere lys til energi på langt mindre plads.

Yderligere er de ultraviolette og infrarøde bølgelænger i solens stråler årsag til hovedbrud blandt nutidens solcelleproducenter, fordi det er med til at gøre anlæggene varme, og det slider på panelerne.

Også her mener den amerikanske hær at have opnå forbedringer med den nye teknologi, som Wayne Davenport omtaler som "et gennembrud."

"Som med så mange andre grundforskningsprojekter, så er fordelene på meget kort sigt stadig svære at definere, men de er helt klart værd at investere i," siger Wayne Davenport.

Bill Gates: Energiforskning bør være det nye Apollo-projekt

Nu kan solceller dårligt betale sig for private

Californien vil forære solceller til de fattige

Finske solceller sætter rekord

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også