EnergiWatch

Californien vil forære solceller til de fattige

En ngo fra den solrige delstat vil installere solcelleanlæg på fattige menneskers huse formedelst en portion frokost.

Solen skinner altid på en vinder, som de danske poeter Nik & Jay har formuleret det. Men nu skal det ikke være forbeholdt de velbjergede at kapitalisere på solens stråler. Det mener den californiske ngo Grid Alternatives, der vil bruge 14,7 mio. dollar (100 mio. kr.) fra delstatens CO2-kvotesystem til at installere gratis solcelleanlæg på mindrebemidlede familiers hustage, skriver avisen SFGate.

Prisen på solceller er ellers faldet drastisk. Ifølge opgørelser fra det internationale energiagentur (IEA) er prisen for solcelleanlæg faldet med to tredjedele de seneste seks år, lige som solenergi verden over er blevet langt billigere.

Herhjemme opdaterede Energistyrelsen eksempelvis sit energikatalog i foråret, da solceller var blevet langt billigere end antaget. Kilowatttimen for store solcelleparker var med en produktionspris på ca. 60 øre/kWh således blevet 50 pct. billigere end forventet året forinden. IEA forventer en pris på ca. 27 øre/kWh om føje år.

Forening: Billige solceller har taget alle på sengen 

Solceller med social slagside

Imidlertid er det stadig en habil omkostning at få etableret solceller på taget. Trods skatterabat på 30 pct. og øvrige subsidier er prisen i Californien omkring 100.000 kr. for et husstandsanlæg, hvilket forklarer tallene fra tænketanken Center for American Progess, der i 2013 viste, at to tredjedele af alle private anlæg blev sat op på middelklassehuse. Resten på overklassens.

Solens stråler er mest værd i dyre områder 

De gratis solceller bliver derimod målrettet de kvarterer, de californiske myndigheder har udpeget som værende underprivilegerede. Lige som det er en forudsætning for at komme i betragtning, at man rent faktisk har et hus, og at man byder installatøren på frokost.

Ngo'en regner med at opsætte solcelleanlæg på godt 1.600 huse inden udgangen af næste år. Omfanget skal blive størst muligt ved dels at få personer i jobtræning til at foretage installationerne, og dels ved at bruge doneret udstyr fra statens store solcellefabrikanter, SunEdison, SubPower og Enphase.

Californien vil tvinge energiselskaber til investeringer

Obama og Xi: Vi vil kæmpe for klimaet

Mere fra EnergiWatch

EKF-lån står bag stor australsk ordre til Vestas

Den danske mølleproducent skal levere 122 møller til et projekt i Australien, som EKF Danmarks Eksportkredit har ydet et milliardstort lån til. Der er tale om et projekt, hvor man har tænkt kreativt undervejs, fortæller direktør i EKF Danmarks Eksportkredit.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs