Anholt-parken er tilbage i omdrejninger

Efter mere end fire uger med kabelproblemer sender Anholt Havvindmøllepark igen strøm til nettet. Men Energinet.dk ved endnu ikke, hvorfor fejlen opstod - eller hvad regningen bliver.
Foto: Dong Energy
Foto: Dong Energy

Den store danske havvindmøllepark Anholt har i fire uger og to dage ikke kunnet levere strøm, fordi der har været en fejl på det lange søkabel, der forbinder parken med elnettet.

Men tirsdag eftermiddag meddelte Energinet.dk, at reparationen af kablet nu er færdig, og at parkens møller - der har en kapacitet på hele 400MW - igen sender strøm til nettet.

Trods den lange periode uden strøm fra møllerne er statens transmissionsselskabet ganske godt tilfreds med resultatet.

"Det er et kæmpe arbejde at finde fejlen og udskifte den ødelagte del af kablet, og det kan let tage et par måneder. Det har kun taget lidt over fire uger, og det skyldes ikke kun, at vi har været heldige med vejret, det skyldes især, at vores underleverandører NKT og JD Contractors har arbejdet hårdt på at få kablet tilbage i drift hurtigst muligt," udtaler Per Hylle, afdelingsleder i Energinet.dk’s afdeling for Vedligehold Jylland, i en meddelelse.

En reparartion i flere dele

Energinet.dk oplyser, at reparationen er foregået i flere dele.

"Først skulle fejlen og det præcise sted i kablet opspores, og derefter skulle den ødelagte del skæres af. Siden er først den ene ende af et reservekabel og derefter den anden ende sat sammen med det oprindelige kabel. Det arbejde kræver hver for sig flere sammenhængende dage med roligt vejr, ellers er bølgerne for høje, og reparationsarbejdet må starte forfra," skriver Energinet.dk.

Den sidste del af reparationen blev gjort færdig i løbet af weekenden, inden der mandag kl. 12.07 blev der sat spænding på kablet. Siden har havmøllerne langsomt kunne kobles på elnettet igen, oplyser Energinet.dk.

Arbejdet er dog ikke helt slut endnu.

"Bl.a. ligger en del af kablet på stenet havbund, og der er brug for at spule det yderligere ned i havbunden for at beskytte det mest muligt," lyder det fra afdelingsleder Per Hylle.

Pris for nedbrud uvis

Energinet.dk oplyser, at den ødelagte del af kablet er sendt til et laboratorium for at få undersøgt, hvad fik fejlen til at opstå. Her kan der ifølge selskabet være flere muligheder:

"F.eks. at et skibsanker har beskadiget kablet, at der er sket en fejl i kablet, da det i sin tid blev rullet ud over havbunden, eller at kablet er født med en fejl."

Energinet.dk forventer, at der kan gå flere måneder, inden der er svar - og først når det sker, kan Energinet.dk svare præcist på, hvad reparationen kommer til at koste.

Dong Energy, der ejer havmøllerne, skal nemlig kompenseres for den periode, som kablet - som er Energinet.dks - har været ude af drift, og det ikke har været muligt at sælge vindstrømmen.

"Det er endnu ikke muligt at sige, hvor stort kompensationsbeløbet bliver," lyder det fra Energinet.dk.

Tommelfingerreglen er dog, at det typisk koster omkring én mio. kr. om dagen. Dertil kommer udgifterne til selve reparationen, som en underleverandør står for.

Det er anden gang, at der opstår en alvorlig kabelfejl på den nyeste - og dyreste - danske havmøllepark.

Anholt-parken var også ude af drift omkring en uges tid i efteråret 2014, men her blev fejlen fundet på landkablet, så den var hurtigere at udbedre.

Anholt-parken stadig ude af drift: Millionregning vokser

NKT-konkurrent løber med kæmpekontrakt

Analytiker: MHI Vestas stærkt bud på Horns Rev 3-leverandør

Vattenfall skifter fra britisk til dansk med Horns Rev 3

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også