Analytiker: MHI Vestas stærkt bud på Horns Rev 3-leverandør

Der står Siemens Wind Power på langt de fleste havvindmøller i det område, hvor den nye Horns Rev 3-park skal placeres. Men med MHI Vestas' V164-mølle på markedet er det langt fra sikkert, at Brande-firmaet hiver ordren i land, vurderer analytiker.
- | Foto: Dong Energy
- | Foto: Dong Energy

Der kommer givetvis til at stå MHI Vestas eller Siemens Wind Power på de havvindmøller, som skal sættes op i Horns Rev 3-parken, som svenske Vattenfall vandt udbuddet om i går.

Det er vindanalytiker i Sydbank, Jacob Pedersen, sikker på, fortæller han til EnergiWatch.

Men selv om der står Siemens-møller i næsten alle de parker, som omkranser den kommende havvindmøllepark i vandet ud for den sydjyske og nordtyske kyst, så kan Siemens Wind Power firma langt fra være sikker på få ordren.

Tværtimod er der en god sandsynlighed for, at MHI Vestas kommer til at løbe med bestillingen på den 400MW store park.

"Hvis du spørger mig, om Horns Rev 3-parken ligger lige til højrebenet for Siemens Wind Power, så er svaret nej. Det gør den ikke," siger analytikeren til EnergiWatch.

Ny mølle ændrer alt

I dag er det kun Horns Rev 1-havmølleparken, som består Vestas-møller, mens det er Siemens-møller, der snurrer i Horns Rev 2 (209MW) og de to store tyske projekter Sandbank og Dantysk på hver 288MW, som ligger ud for den nordtyske kyst - alle med Vattenfall som ejer eller medejer.

Men ifølge Jacob Pedersen er det et helt andet marked i dag, end da Siemens for år tilbage hev de mange havmølleordrer hjem.

"Siemens har tidligere relativt nemt kunne sætte sig på nye havvindmølleordrer, men V164'eren fra MHI Vestas gør, at det her er et andet marked, når vi kigger fremad," siger Jacob Pedersen med henvisning til det 8MW store nye havvindmøllevåben fra det dansk-japanske joint venture.

V164'eren er generelt udset af branchekendere til at ruske op i konkurrencen på havmøller, og Jacob Pedersen peger desuden på, at Vattenfall tidligere har peget på Vestas som havvindmølleleverandør, hvorfor det ikke ville være unaturligt at gøre det igen.

Årsag til lav pris

"Jeg forventer, at V164'møllen kommer til at høste rigtig mange ordrer. Og hvem ved, om årsagen til at Vattenfall kan levere vindkraften så billigt, skyldes, at man projekterer med den her nye mølle, som skal kunne skabe strømmen billigere," fortæller Jacob Pedersen med henvisning til, at Vattenfall vandt udbuddet med en pris på 77 øre. pr. kWh.

Det er langt under den pris, som Dong Energy i 2010 fik Anholt-parken til, og som har været heftigt kritiseret for at være for dyr lige siden. Dengang vandt Dong - med Siemens-møller - udbuddet med en pris på 105,1 øre, som omregnet til 2015-priser svarer til ca. 113,2 øre.

Netop Dong Energy er det foreløbigt eneste selskab, der har lagt ordrer på V164'eren.

Det danske selskabet har bestilt 32 af V164'ere til den britiske Burbo Bank-udvidelse på 258 MW og pegede for nylig desuden på møllen som den foretrukne kandidat til udbygningen af en anden britisk offshorepark, nemlig Walney.

Vattenfall skifter fra britisk til dansk med Horns Rev 3

Vattenfall skal opføre Horns Rev 3

Budrunde har presset prisen på britisk vind

Analytiker: Stor branchegevinst ved MHI's test af ny vindteknik

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også