EL: Skru op for solcelleudbygning

Spritny analyse fra Energistyrelsen bekræfter Enhedslisten i, at solceller er langt billigere end antaget, og at de bør spille en større rolle i fremtidens energisystem.
Foto: Lars Krabbe
Foto: Lars Krabbe

Enhedslisten har presset på for, at Energistyrelsen skulle revurdere sit syn på solceller, og en spritny analyse fra styrelsen viser da også, at prisen på den grønne energikilde er faldet kraftigt.

I juni 2014 lød det fra styrelsen, at én kilowatt-time solstrøm fra et stort anlæg kostede ca. 90 øre, i marts 2015 er vurderingen, at prisen er på ca. 60 øre.

“Opdateringen bekræfter, at solceller er og bliver langt billigere, end man tidligere er gået ud fra i Energistyrelsen. Det stiller hele diskussionen om solcellers placering i fremtidens energisystem langt mere positivt, og det er vi rigtig glade for,” siger energiordfører Per Clausen fra Enhedslisten.

“Der ligger nok en erkendelse i, at Energistyrelsen må revurdere solcellernes placering i det fremtidige energisystem - også på kort sigt. Vi vil se, hvad den erkendelse kan bruges til,” siger Clausen, som håber på, at der kan skrues op for solcelle-målsætningen.

Han håber på, at en billigere end ventet Horns Rev 3 kan skaffe finansiering.

“Man kan konstatere, at udgifterne til havvind er reduceret, i og med at det sidste udbud gik så godt, og det gør måske, at vi kan intensivere udbygningen med sol på den korte bane. Vi vil tage det op med partierne og diskutere, om det ikke giver anledning til at revurdere solcellernes placering,” siger Per Clausen.

Han håber på, at solcellerne kan styrke støtten til den grønne omstilling.

“Vi må se i øjnene, at vi fremover skal have et langt mere decentralt energisystem end i dag. Det synes jeg, at der er mange positive ting ved. Der kan skabes ejerformer med langt mere lokalt medejerskab, som gør, at vi i langt højere grad kan involvere befolkningen i overgangen fra fossile brændsler til vedvarende energi. Solceller har modsat vindmøller en entydigt positiv klang hos befolkningen,” siger Per Clausen.

“Erfaringerne med vindmøller er, at ved siden af diskussionerne om støj og skygge, så er der hele tiden diskussionen om, hvorfor lokale skal have generne, mens andre scorer pengene. Steder med lokalt ejerskab og engagement er der langt mere støtte til vindenergi, end hvor det ikke lykkes".

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Læs også