Analytiker: Dong ser stadig MHI Vestas an

MHI Vestas var reelt aldrig i spil til Dong-ordren på anden fase af Walney-udvidelsen, som Siemens Wind Power løb med torsdag, vurderer analytiker.
Foto: MHI-Vestas, PR
Foto: MHI-Vestas, PR

Der var ganske givet jubel hos MHI Vestas, da det dansk-japanske joint venture i februar hentede sin anden ordre på havmølle-håbet V164'eren.

Dengang pegede Dong Energy nemlig på den 8MW store mølle til første fase af udvidelsen af den britiske Walney-havvindmøllepark med en kapacitet på samlet 330 MW.

I dag annoncerede Dong så, at rivalen Siemens Wind Power vandt anden fase af udvidelsen - også på 330 MW. Men selv dagens nyhed formentlig ikke har vakt glæde hos MHI Vestas-folkene i Aarhus, så har skuffelsen nok heller ikke været enorm.

V164'eren var nemlig reelt set aldrig i spil til at snuppe alle 660MW, vurderer Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand Markets over for EnergiWatch.

"Det har været rimelig klart hos MHI Vestas, at de ikke fik møllen. For hvis Dong ikke allerede havde lagt nummer 2-ordren, så lå det i kortene," siger han og tilføjer, at markedet heller ikke havde forventninger til, at MHI Vestas skulle hive ordren i land.

Vestas-aktien har således heller ikke rykket sig som følge af nyheden og ligger hen på eftermiddagen på samme niveau som inden ordreannonceringen.

Satser på det sikre

Baggrunden for, at Siemens vandt anden del af udvidelsen skyldes ifølge analytikeren formentlig også, at Dong og Siemens for år tilbage lavede rammeaftaler, som endnu ikke er fuldt udnyttet.

Men selv når det er sagt, så viser dagens ordre til Siemens, at Dong har valgt det sikre frem for at eksperimentere - også selv om det er i form af Siemens' sprit nye 7MW-møllen, som først blev præsenteret for offentligheden i denne uge.

For selv om det Dong har en klar strategi om at ville stimulere konkurrencen blandt havmølleproducenterne, så er V164'eren stadig for ung og uprøvet til, at Dong Energy ville sende hele ordren til Aarhus.

"Ved at Dong har fået skubbet MHI Vestas ind på markedet med nye ordrer (Walney Extension 1 og Burbo Bank, red.), så har man nu to leverandører og dermed også konkurrence mellem dem. Men Dong ser også stadig MHI Vestas an, og det gør man så på et par projekter, mens man er mere sikker på sit samarbejde med Siemens."

Ikke ligeværdige konkurrenter

Derfor handler opdelingen af Walney-udvidelsen mest af alt om at give MHI Vestas en luns med den ene hånd og samtidig satse på det sikre med Siemens på den anden hånd, mener analytikeren, som tror, at der kommer til at gå en rum tid, før MHI Vestas er et reelt alternativ til Siemens i Dongs øjne.

"Jeg tror, at de skal igennem et testforløb, hvor MHI Vestas skal have opstillet noget hos Dong, før konkurrencen mellem Siemens og Vestas er mere ligeværdig hos Dong. Så jeg forventer ikke, at Dong vil være storkunde hos MHI Vestas på den korte bane."

Der mangler endnu at blive taget en endelig investeringsbeslutning på udvidelsen af Walney-parken fra Dongs side.

Dong kan undvære danske havmøller

Medie: Dong lun på Vestas' kæmpemølle til 660 MW-park

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Photo: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Photo: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også