Minister: Britisk offshore vind mest attraktivt i verden

Den britiske klima- og energiminister mener, at Storbritannien er det klart bedste sted at investere i havvind. Udmeldingen kommer, efter han har fået kritik for, at rammevilkårene er alt, alt for generøse.
Foto: Statoil
Foto: Statoil

Dong Energys beslutning om at opføre havmølleparken Burbo Bank-udvidelsen viser, at Storbritannien er det mest attraktive sted at investere i havmøller.

Sådan lyder det nu fra landets klima- og energiminister, Ed Davey, hvis departement ellers har fået hård kritik af de britiske rigs- og statsrevisorer, fordi ministerens embedsmænd har skruet en støtteordning sammen, som er alt for generøs, og som netop gør det alt for attraktivt at investere i britiske havvind.

"Storbritannien rangerer som det bedste sted at investere i offshore vind-projekter," siger Davey i en meddelelse.

"Beslutningen fra Dong understreger det faktum, at vi skaber sikkerhed for investorer, hvilket sikrer en solid strøm af privat finansiering til vedvarende energi-projekter og skabelsen af tusindsvis af grønne job".

På trods af en solid strøm af privat finansiering, bliver det de britiske elkunder, som kommer til at bære den altovervejende del af regningen.

Storbritanniens øversts statsrevisor har over for EnergiWatch kritiseret de støttevilkår, som hovedsageligt Dong Energy har sikret sig.

Udmeldingen fra Ed Davey vil da formentlig heller ikke få kritikken til at forstumme, for kritikken går netop på, at det er alt for attraktivt at investere i Storbritannien og ikke, at der mangler investorinteresse.

Dongs britiske guldgrube vækker hård kritik

EnergiWatch' beregninger viser, at Dong Energy er sikret indtægter på 90-112 mia. kr. fra tre britiske havmølleparker, hvor Burbo Bank-udvidelsen er den ene. Projekter, som vel at mærke vil koste omkring 43 mia. kr. at opføre, hvis der tages udgangspunkt i Dongs historiske priser.

Burbo Bank-udvidelsen er det første af tre projekter, hvortil Dong Energy i april 2014 fik tildelt en 'Contract for Difference' eller en såkaldt 'FID-enabling contract' af den britiske regering.

Kontrakten betyder, at Dong Energy får en fast pris fra Burbo Bank-udvidelsen på 146 øre/kWh i 15 år - og prisen stiger i takt med inflationen.

Kritikere: For høj støtte skader vindindustrien

Britisk vindstøtte kan hæve prisen på Horns Rev

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Photo: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Photo: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også