Statoil tvivlsom til Horns Rev

Lave oliepriser og store investeringsforpligtelser får Statoil-analytikere til at tvivle på, om nordmændene vil byde på havmølleparken Horns Rev 3. “Med Statoils cash flow-udfordringer er det ikke sandsynligt," lyder det fra Handelsbanken. Opdateret med kommentar fra Statoil.
Foto: Scira
Foto: Scira

Der var glæde hos Klima- og Energiministeriet, da man tidligere på året offentliggjorde, at fire selskaber har fået lov til at byde på havmølleparken Horns Rev 3.

Noget tyder dog på, at styrelsen må tage til takke med færre bud og mindre konkurrence, end man havde håbet på.

Norske Statoil, der er blandt de prækvalificerede selskaber, befinder sig nemlig i en prekær situation, hvor lave oliepriser, store udbygningsplaner inden for olie- og gas og en markedsværdi, der er omtrent halveret siden årets top i sommer, gør det tvivlsomt, om selskabet vil forsøge at fravriste Horns Rev 3 fra the usual suspects - Dong Energy, Vattenfall og Eon, der også har fået lov til at byde.

Sådan lyder det fra Statoil-analytiker Anne Gjøen, der er head of equity research og energi hos Handelsbanken i Norge.

“Med Statoils cash flow-udfordringer er det ikke sandsynligt (at de byder på Horns Rev 3, red.). De har næsten lovet et højere udbytte til aktionærerne, selvom olieprisen er kollapset,” skriver Gjøen til EnergiWatch.

Et højere udbytte vil betyde færre investeringskroner, og så hjælper det heller ikke, at netop den norske krone har fået tæsk, fordi olieprisen er dykket.

“Statoil har aldrig haft noget mål eller en ambition om, hvor meget offshore vind man skal have fremover, og jeg tvivler på, at de vil deltage i mere, da faldet i olieprisen - i kombination med deres eksisterende capex-program (anlægsinvesteringer, red.) - allerede er en udfordring for dem,” skriver Anne Gjøen.

To frasalg på tre måneder

Hun fremhæver, at Statoil også har reduceret engagementet i Storbritannien.

I Storbritannien sikrede Statoil sig tilbage i april måned en investeringskontrakt på den britiske havmøllepark Dudgeon (402 megawatt), som man har udviklet i samarbejde med Statkraft.

Dudgeon-parken kan se frem til de samme gunstige afregningspriser, som Dong Energy også har sikret sig på tre af sine projekter i Storbritannien.

Dongs britiske guldgrube vækker hård kritik

Men tilbage i september 2014 solgte Statoil halvdelen af sine aktier i Dudgeon til arabiske Masdar og reducerede dermed sin ejerandel i projektet til 35 pct., og for mindre end en måned siden solgte Statoil og Statkraft samlet 20 pct. af aktierne i offshoreparken Sheringham Shoal til UK Green Investment Bank.

Britisk statsbank køber sig ind i Statoils store havpark

Statoil-analytiker hos norske Sparebank 1 Markets A/S, Kristoffer Dahlberg, fortæller, at Statoil planlægger at investere tæt på 150 mia. NOK i olie- og gasforretningen næste år. Det sker på et tidspunkt, hvor indtægterne falder drastisk.

Derfor forventer han, at selskabet reducerer sine investeringer i stedet for at øge dem.

“De er under stort pres for at skære i omkostningerne på grund af det store fald i olieprisen, og jeg tror, at de vil skære i deres capex under kapitalmarkedsdagen i februar,” skriver Dahlberg til EnergiWatch.

Skulle Statoil vælge ikke at byde på Horns Rev, vil det være skidt for konkurrencen og vække minder om situationen omkring Anholt Havmøllepark, hvor svag konkurrence endte i kun ét bud - fra Dong. Anholt Havmøllepark blev siden rekorddyr for de danske elkunder.

Dårlig timing

Den norske olie- og gaskæmp fremlægger sit resultat for fjerde kvartal d. 6. februar 2015, hvor man samtidig opdaterer strategien i forbindelse med selskabets kapitalmarkedsdag.

Ti dage senere skal der afgives et bindende bud på Horns Rev 3, hvor det vindende selskab forpligter sig til at opføre parken inden 2020. Det er ikke nogen gratis omgang at vinde projektet, for får man kolde fødder, vanker der økonomiske sanktioner, og dermed er det tvivlsomt, om Statoil vil gøre sig til, lyder det fra Kristoffer Dahlberg.

Han påpeger dog, at et eventuelt byggeri af Horns Rev 3 “kun” vil udgøre omkring 4-5 pct. af Statoils samlede investeringsbudget for 2015 (og desuden vil en eventuel investering strække sig over flere år).

“Statoil er meget gode til offshore operationer, og på måde passer vindkraft godt ind, men jeg er bange for, at de kigger alle steder for at spare penge,” skriver Dahlberg til EnergiWatch.

EnergiWatch har henvendt sig til Statoils investor relations-afdeling, men afdelingen er ikke vendt tilbage. En kilde hos Statoil afviser imidlertid, at frasalg af ejerandele i Storbritannien skal tolkes som et tegn på mindsket engagement - det er et spørgsmål om at sprede risikoen.

“Det har vi også altid gjort i olie og gas”, lyder det.

Det behøver da heller ikke være en decideret spareøvelse at sælge ejerandele i havvindmøller fra.

Dong Energy har gjort det til en central del af forretningsplanen, at offshoreparker sælges fra i bidder, når de er opført. Dermed får man betaling upfront for den risiko, man har påtaget sig i forbindelse med byggeriet, og er samtidig sikret frisk kapital, som kan skydes i nye projekter.

Opdatering 22-12-2014, 11:15: Statoils presseafdeling skriver, at man ikke har lyst til at komme ind på detaljer i relation til Horns Rev 3.

"Vi kigger hele tiden på nye muligheder inden for offshore vind som led i vores trinvise vækststrategi inden for renewables," skriver en talsmand til EnergiWatch.

Fakta: Statoils vindforretning

  • Statoil og Statkraft ejer hver 40 pct. af den britiske havmøllepark Sheringsham Shoal (317 MW), der stod færdig i 2012.
  • Selskabet ejer 35 pct. af Dudgeon-parken (402 MW), der skal snurre med Siemens-møller i 2017.
  • Derudover er Statoil en del af Forewind-konsortiet (sammen med RWE, SSE og Statkraft), som har en pipeline i det store britiske Dogger Bank-område på seks etaper á 1.200 MW. De første etaper forventes nettilsluttet i 2019.
  • Desuden har Statoil udviklet et flydende fundament, kaldet Hywind, og satser på at opføre fem flydende 6 MW-møller i farvandet ud for Skotland i 2016.

Britisk vindstøtte kan hæve prisen på Horns Rev

Kritikere: For høj støtte skader vindindustrien

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Photo: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også